Радянський пропагандистський уряд пропускав повз уваги 9 травня у перші 20 років після Другої світової війни, на що були вагомі причини.

У СРСР офіційно повідомляли, що День перемоги ігнорують через необхідність нібито відбудовувати країну, але це не заважало з розмахом відзначати Жовтневу революцію, 1 травня, річницю Леніна та Новий рік. Річ у тім, що радянська влада боялася справжніх ветеранів.

Солдати, які боролись на фронті, готові були вбити, лише почувши слово "війна". Вони чудово пам'ятали "турботу" Сталіна та зневажали керівників партії. Під час війни їм було років по 30-40, більшість з них отримувала поранення.

У середині 60-х років справжніх ветеранів ставало все менше, а їх поступово замінювали чиновники НКВС та молоді солдати. Саме у той час керівництво СРСР вирішило відзначати 9 травня з пафосом, як головне свято року.

При цьому ветеранів, які служили на фронті, перетворили на музейні експонати та пропагували ними ідею великого внеску у перемогу на усю країну.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.ua", на зміну традиції святкування 9 травня в Україні піде років 5-6.