Президент Молдови Ігор Додон на своїй прес-конференції в Кишиневі підписав указ про проведення в країні референдуму стосовно розширення повноважень глави держави. Референдум заплановано на 24 вересня, повідомляє видання Newsmaker.md.

«Сьогодні перед вами я підписую указ про проведення 24 вересня 2017 консультативного референдуму», - заявив Додон.

Президент Молдови зазначив, що згідно з Конституцією ініціативу анулювати не можна.

За його словами, всього бюлетень буде містити чотири питання: про скасування закону про порядок повернення вкраденого мільярда євро з банківської системи; про наділення президента додатковими повноваженнями щодо розпуску парламенту і призначення дати дострокових парламентських виборів; про скорочення числа депутатів з 101 до 71; про викладання в навчальних закладах республіки предмета «Історія Молдавії» замість «Історії румун».

Зазначимо, що раніше Додон заявляв, що він має намір провести референдум про розширення повноважень глави держави і розпустити парламент, якщо буде конституційна можливість. За його словами, якщо нинішній уряд не буде підтримувати його політику, то «не буде іншого виходу, крім як вийти на національний референдум, щоб змінити Конституцію і дати більше повноважень президенту, щоб він зміг і розпустити парламент для проведення дострокових парламентських виборів».

Як повідомляв сайт Знай.ua, президент Молдови Ігор Додон виступив проти рекомендацій чиновникам республіки з боку Кабміну припинити поїздки в Росію.