Цього тижня уряд змінив правила розмитнення товарів і вказав єдину ціну для кожної з груп. Часто ці ціни є вищими за ті, які прописані в контрактах на поставку товарів. Так, нафтотрейдерам прийдеться переплачувати податок через вищу "державну ціну". Внаслідок цього пальне подорожчає на 40-50 копійок. Також в Кабміні планують підвищити акциз на цигарки на 40%. Це призведе до збільшення їх вартості.

"Вже ввели акцизи на пиво та підвищили вартість спирту. З одного боку й добре, що останнім часом дорожчають шкідливі звички. І можливо, якихось три відсотки людей їх кине. Але з іншого боку, видно, що підвищенням податків і акцизів влада намагається наповнити бюджет", - говорить "Знай" економіст Владислав Загородній.

Читайте також Експерт пояснив, чому в українців побільшало золота

Лише завдяки збільшенню акцизу на цигарки надходження до бюджету зростуть із 21 млрд грн до 24,7 млрд грн.

"Зрозуміло, що бюджет у нас дефіцитний. Але навіщо тоді уряд підвищував мінімальні зарплати? Це нелогічно, бо тепер люди, які отримали більші мінімальні зарплати, більше витрачатимуть на пальне, цигарки та інші товари. Таким чином їхня купівельна спроможність не збільшуватиметься", - пояснює експерт.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

На його думку, зараз недоцільно було підвищувати мінімальну зарплату.

"Єдиний спосіб – наповнювати бюджет податками – також непідходящий. За такою логікою, не виключено, що через проблеми із надходженнями в бюджет завтра введуть якийсь податок для автомобілістів, ще якоїсь категорії населення. Однак, не піднімаючи реальний сектор економіки, а лише податки, економічна ситуація не покращуватиметься", - каже Владислав Загородній.