Колишній голова фіскальної служби Роман Насіров - став «першою ластівкою» у низці гучних справ, ініційованих НАБУ. Його звинувачують у зловживанні владою та службовим становищем. Але, не закінчивши з Насіровим, детективи взялися вже й за народних депутатів Миколу Мартиненка і Олега Ляшка.

Поки увага громадськості прикута до інших «фігурантів», Знай.ua з'ясував, на якому етапі зараз знаходиться справа екс-глави ДФС. Ми вирішили порівняти відповіді директора НАБУ Артема Ситника, які є на сайті відомства, з відповідями, які нам дав на ті ж питання адвокат Насірова Костянтин Дорошенко.

Як просувається справа Насірова? На якому зараз етапі?

Адвокат:

- Не дивлячись на неодноразові висловлювання керівників САП і НАБУ про те, що по кримінальному виробництву щодо Насірова Р.М. зібрано достатньо доказів і воно готове до передачі в суд, ми бачимо іншу картину: терміни слідства продовжуються до 4-х місяців і справу в суд не направляють. Говорити про конкретний етапі складно, тому що за 2 місяці детективи НАБУ неодноразово відмовляли стороні захисту в ознайомленні з матеріалами, і навіть не дивлячись на те, що одна з таких постанов детектива НАБУ була скасована САП, матеріали виробництва від нас ретельно приховують. Тому говорити про те, як воно просувається складно, можемо констатувати тільки, що обіцяне закінчення слідства в двох місячний строк не відбулося, значить не все так добре, як анонсується.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Ситник:

- У нас бувають елементарні справи, які по року в судах лежать. Так що прогнозувати, скільки часу буде потрібно на розгляд справи, не беруся. Але справа Насірова досить складна. Великий обсяг вилучених та доданих до матеріалів документів. Під сотню томів займає тільки один епізод. Сподіваюся, під тиском громадськості розглянуть цю справу якомога швидше. Можливо, і сам Насіров в цьому зацікавлений, якщо вважає себе невинним.

Багато що буде залежати ще від того, як довго сторона захисту буде знайомитися з матеріалами слідства. Тоді ми побачимо, і щирість їхніх намірів якомога швидше передати справу до суду.

Чи присутній тиск на суддів?

Адвокат:

- У кримінальному провадженні щодо Насірова Р.М. йде колосальний тиск на суд. Яскраве тому свідчення судовий розгляд щодо обрання запобіжного заходу: натовпу активістів, Народних депутатів України, які під судом ультимативно вимагають проводити судове засідання і обрати тільки один запобіжний захід - варту. І це все супроводжується блокуванням суду, звучать слова про те, що суд буде розблоковано тільки після цього.

Увесь цей тиск, який здійснюється у відкритій формі, рішення, прийняті Солом'янським судом у цій справі, вже не можуть бути законними і такими, які винесені неупередженим судом!

Ситник:

- З боку судової системи присутні прояви саботажу. Яскравий приклад тому - визначення судом запобіжного заходу у відношенні Насірова. Судді просто не вийшли на роботу, пославшись на те, що була неділя. Хоча є ситуації, коли потрібно працювати і в суботу, і в неділю. І така тенденція домінує при розгляді всіх справ, переданих НАБУ до суду. Тому ми постійно говоримо про необхідність створення антикорупційного суду.

Якщо ж говорити про об'єктивні причини затягування розгляду справ, то, в першу чергу, варто відзначити відсутність суддів певної кваліфікації. Справи НАБУ повинна розглядати колегія з трьох суддів, кожен з яких повинен мати стаж роботи на посаді не менше п'яти років.

Але, що стосується ситуації щодо визначення запобіжного заходу відносно Насірова, то не можна виключати, що на суд просто натиснули.

Чим викликана така велика сума застави?

Адвокат:

- Якщо говорити про заставу, то це сума абсолютно неадекватна. В КПК України встановлено мінімальні та максимальні пороги застави, і тільки у винятковому випадку слідчий суддя може встановити розмір застави, який перевищує цей поріг. Прив'язка розміру застави до збитку в кримінальному процесі не може бути адекватним її обґрунтуванням, оскільки внесеною заставою не може бути відшкодований збиток. Застава необхідна для забезпечення належної процесуальної поведінки особи і не більше. На жаль, не всі це розуміють.

Ситник:

- При такій заставі у розмірі 100 млн грн, я не думаю, що у Насірова є сенс залишати Україну.

Які прийоми захисту / звинувачення ви будете використовувати?

Адвокат:

- Правова позиція у сторони захисту сильна, так як в діях Насірова Р.М. відсутній склад злочину, це розуміють усі, хто розбирається в тому, що йому інкримінують. Крім того, ті процесуальні порушення, які допускають детективи НАБУ і які ігнорують прокурори САП на наші звернення, призведуть до негативних для них правових наслідків. Природно будуть звучати вже звичні пояснення про те, що в усьому винен суд, так як антикорупційні органи зробили все правильно. Антикорупційні органи потрібні, але методи їх роботи повинні бути законними, а не пережитками інквізиційного процесу. Ми готові відстоювати у суді свою позицію і якщо суд дійсно буде справедливий і без тиску, то результат справи буде негативний для звинувачення.

Ситник:

- Прийоми у захисту стандартні: відразу падати на медичну каталку або переносити захист в Facebook. А ти спробуй детективу довести свою невинність. Але цього, на жаль, ми не спостерігаємо. Замість конкретики тільки і чуємо: не знаю, не пам’ятаю. Вся версія захисту будується на стані здоров’я підозрюваного. Але жоден із адвокатів не надав жодного документа на підтвердження цієї версії. Так і з допитами справа йде. У соцмережі Насіров пише, що, мовляв, детектив його ні про що не питав. Як же не питав? Шість годин йшов допит, а стандартна відповідь підозрюваного: «Я не можу це пояснити, це треба згадувати».

Також читайте на Знай.ua про те, як у Насірова забрали стос паспортів.