Депутат Львівської міської ради Юрій Путас за декілька днів до виборів зняв свою кандидатуру через скандал з заявою, в якій чиновник зробив 16 помилок.

"Ця ситуація ніяк не характеризує моїх професійних якостей. Я вирішив припинити участь у виборах, бо нездорова кампанія проти мене стала сильним ударом для близьких і рідних", - прокоментував свою позицію Юрій Путас, який до того ж є власником Галицького ринку у Львові.

"Знай" попросив прокоментувати ситуацію екс-нардепа та доктора філологічних наук Ірину Фаріон.

- Пані Ірино, що за новий тренд в українській політиці – знімати кандидатуру через граматичні помилки?

- Це не тренд – це безликість депутата Путаса та політичної сили, яку він представляє. До цього Путас сидів у міській раді і навіть слова не вронив, а тут вирішив щось написати і так посрамився. А мова наша є такою, яким є загальний рівень суспільства. Навіть попри Майдан, він зараз у нас сягає не вище табуретки.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Читайте також: Зняття ЕС санкцій з регіоналів-втікачів - траурний марш для України

- Чому так низько?

- Про це свідчать інтернет-портали, сайти, навіть наш міністр освіти Квіт, який скасував наказ міністра Вакарчука про викладання української мови, історії України, філософії та культури у ВУЗах. Можу сказати, що сучасні студенти на сьогодні – це абсолютно безмовні люди. Система вбила в них здатність спілкуватися, вміти висловлювати свої думки українською мовою. Все – через тести.

- Порошенко висловився за те, аби ввести в Україні робочу мову – англійську. Чи потрібно нам це?

- Я вважаю Порошенка ворогом народу, попри те, що цей народ проголосував за нього. Нашому президенту потрібно було спочатку записатися на курси української мови. Якщо йому потрібна англійська – хай іде змагається за крісло президента в Англії.

- Не секрет, що зараз певні ключові посади в Україні зайняли грузини – як бути їм з українською мовою?

- Я нічого не маю проти грузинів – проте їх необхідно зобов'язати вивчити українську мову. Але спочатку треба зняти з поста Порошенко та Яценюка. Бо вони здали інтереси держави. Вищі керманики не є українцями ні за формою, ні за суттю. Коли ми обирали уряд після Майдану, то на кожного претендента на міністерську посаду ми отримали особову картку. Яценюк єдиний, хто не вказав свою національність. Як така людина може представляти інтереси українців? Гадаю саме через це на ключові посади висувають грузинів – сумніваються у спроможності власного народу керувати.

У Литовському статуті, який діяв у нас з 1552 року і до 18 сторіччя, було чітко вказано – чужинців на уряд не запрошувати і землю їм не давати. Це були два визначальні постулати, аби зберегти свою етнічність. А наші керманичі запрошують чужинців, аби зберегти власні бізнес-інтереси.

Я пам'ятаю інавгурацію Порошенка. Коли він почав говорити російською, я на знак протесту вийшла з залу і заплакала. Плакала від того, що людина тримає руку на Євангелії, присягає Україні і говорить російською мовою.

- Почастішали випадки, коли українці звертаються до суду з вимогою перекладати їм на українську виступи чиновників російською мовою. Що скажете з приводу таких прецедентів?

- Ще коли я була народним депутатом, я також звернулася до суду з вимогою, щоб апарат Ради надавав мені переклад виступів. Суд відмовив у цьому. На чотирьох сторінках судді пояснили, що депутати у Раді мають повне право спілкуватися мовою окупанта. Я скажу так – при Азарові у нас була "азірівка", а при Авакові у нас стала – "аваківка"

Читайте також: Чим довше протримається Путін, тим менше у нього шансів залишитися героєм

- У суспільстві не стихають розмови про третій Майдан. Що скажете з цього приводу?

- Я спілкуюся з хлопцями з АТО – у них як була злість до влади, так вона і залишилася. Де були одержимі злістю решта людей, коли 31 серпня під Раду вийшла "Свобода"? Чому не прийшли захистити Конституцію? Нині усі репресії в країні робляться з метою знайти потрібні голоси в Раді, змінити Конституцію і ввести план Путіна по легітимізації Донбасу. Оце і буде приводом для потужного Майдану. Адже фронт зараз не лише в АТО, фронт зараз і в Києві.

- Прогнозуєте "Руський мир"?

- Зараз "Руський мир" починають потроху втілювати на Західній Україні. І втілювати його почав Андрій Садовий – 26 лютого він звернувся публічно до львів'ян і закликав спілкуватися російською, на знак солідарності з Донбасом. А куди в такому випадку мають подітися українці – на Донбасі їх 58%, в Одесі 62%? До кого звертався Садовий – до сепаратистів чи до тих, хто принципово не вивчає українську й цурається її?

Зараз на Західній Україні відбувається масштабна катастрофа. Коли потрапляєш до Львова, то враження таке, що це Саратов чи Петербург – екскурсії проводяться російською, кругом чути російську. І все це благословляється з Ратуші.

А у Києві Олена Бондаренко ходить на прямий ефір, а Юрій Сиротюк сидить у в'язниці.