28-річний пожежний Петро Сизонюк з міста Козятин, що на Вінничині у червні гасив пожежу на нафтобазі під Васильковом. Під час одного з вибухів сильно постраждав та отримав опіки. Проте ще й досі не має компенсацію від держави. Навіть інвалідність чоловік оформити не може через відсутність офіційних висновків про розслідування причин пожежі.

"Знай" поспілкувався з мамою Петра, Галиною Сизонюк та з'ясував подробиці трагедії.

- Петро – мій наймолодший син. Ще у армії був пожежником. Після демобілізації 7 років працював у Козятині старшим пожежним пожежного потягу. Коли почала горіти нафтобаза, його та ще сімох рятувальників з Козятина направили до Василькова, - каже Галина Василівна.

9 червня Петро Сизонюк разом з колегами – батьком та сином Шевчуками опинилися в епіцентрі вибуху.

- Син згадує, що спочатку почули тріск, а далі стався вибух. Петра вибухом відкинуло й вдарило головою об стовп. Потім стався другий вибух – син почав горіти, хоча був у захисному костюмі. Костюм мав витримувати температуру 800 градусів, проте в епіцентрі вибуху температура була 1500 градусів. Люди, які були з ним, хотіли утекти, але нафтобаза була огороджена проволокою, вибігти можна було тільки через ворота. Якби не та проволока, то пожежні змогли б врятуватися швидше. Петро горів і біг до воріт. Вже там побачив розлиту воду, почав качатися, зривати одяг, - говорить мати Петра.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Читайте також: Гуртожиток загорівся в Іллічівську

Більше кілометра обгорілому Петру довелося йти до "швидкої", бо медики не змогла під'їхати ближче - температура була така, що колеса плавилися.

Його доставили у Васильківську лікарню, а згодом реанімобіль "Борис" забрав у першу обласну лікарню у Києві.

Землякам Петра – Леоніду та Євгену Шевчукам пощастило менше. Від вибуху 21-річний Євген загинув на місці. 40-річний Леонід отримав важкі опіки.

- Коли вперше побачила сина в лікарні - не впізнала. Від опіків так розпух, що здавалося, що має вагу усі 150 кг. Лікарі становили - обгоріло 60% тіла – уся верхня частина, - розказала Галина.

Після трьох місяців у лікарні, Петро Симзонюк доліковує опіки вдома. Родина скаржиться – держава пообіцяла постраждалим пожежним по 70 тисяч гривень матеріальної компенсації. Натомість Петро нічого не отримав.

- Приходять співробітники "Укрзалізниці", приносять ліки, востаннє принесли 10 тюбиків мазі – один тюбик коштує 650 гривень. Але без мазей Петро не може – по ночах кричить і плаче від болю. Уже переніс 6 операцій, - каже Галина Сизонюк.

Жодної копійки від держави не отримала і родина Шевчуків, де загинув син та травмувався батько.

Читайте також: В Києві горів Охматдит (фото)

У міністерстві сказали, що кошти згодом буде перераховано "Укрзалізниці", а вже потім підприємство перерахує їх родинам постраждалих, адже рятувальники були працівниками пожежного поїзду.

У жовтні від Міністерства надзвичайних ситуацій Петро Сизонюк отримав медаль "За мужність" 3 ступеню. Але він і досі не може оформити інвалідність через відсутність висновків та акту стосовно причин пожежі на нафтобазі. Чотири місяці чоловік рахувався на лікарняному. У зв'язку з тяжким станом, медики продовжили лікарняний ще на чотири.

- Зверталися до нашого народного депутата, аби написав звернення у Міністерство. Написав. Але прийшла відповідь - як будуть усі документи і висновки по пожежі, то кошти нам сплатить Державна страхова компанія. Але юристи пояснили – така ситуація неправомірна! Пожежні платили за страховку тому мають отримати належні виплати окремо. А гарантовані державою 70 тисяч – окремо! - каже жінка.

"Знай" зв'язався з прес-службою Південно-Західної залізниці.

- Ми знаємо про ситуацію з Петром Сизонюком. Постійно допомагаємо йому медикаментами, оплатили лікування, надали грошову компенсацію – загалом на 40 тисяч гривень. Проте 70 тисяч гривень, якотрі обіцяла держава – це не у нашій компетенції, як і 200 тисяч гривень загиблим. Звертайтеся до ДСНС та Кабміну, - пояснила прес-секретар Вікторія.

Директор економічного департаменту ДСНС України Олександр Олійник повідомив, що відповідно до розпорядження Кабміну, держава виділила 1 мільйон 160 тисяч гривень для постраждалих під час пожежі на нафтобазі – в розрахунку 70 тисяч на кожного постраждалого та 200 тисяч гривень на кожного загиблого.

"Згідно затвердженого плану, кошти почали виплачувати з серпня", - заявив Олійник.

Але кому – питання залишається відкритим.