Вчора вночі в столиці внаслідок зсуву ґрунту обвалився фасад житлового будинку по проспекту Червоноармійський, 14 у Солом'янському районі. НП сталася вночі, але мешканці багатоповерхівки, а їх 83 людини, не постраждали. Людей відселили в евакуаційний пункт. У КМДА повідомили, що причиною НП стали ґрунтові води - вони стали причиною зсуву опорної стіни будинку, а комунальники запевняють, що будинок здали в експлуатацію неналежним чином.

Заступник голови КМДА Петро Пантелєєв зізнався, що таких небезпечних ділянок в Києві більше 100.

"Знай" склав список найнебезпечніших будинків Києва, в яких краще не селитися.

1. Здрастуй, Чорнобиль!

Проспект Науки, 42

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Компанія-орендар "Будконсалтинг Інвест" здає в оренду під забудову житлового будинку територію на проспекті Науки, 47, в Голосіївскому районі столиці. Все б нічого - та ось поруч з майбутнім будівництвом знаходиться ... ядерний реактор.

Читайте також: У центрі Києва на стіні оселився бразильський козак (фото)

Його в 60-их роках минулого століття спорудили на території Інституту ядерних досліджень. Реактор хоч і експериментальний, але працює в штатному режимі. Як буде проходити будівництво і як далі людям жити по сусідству з реактором - ніхто не розуміє. Місцеві активісти пророкують Києву другий Чорнобиль у разі початку повномасштабних робіт на забудові.

"Будівництво забудовники хочуть розпочати в захисній зоні біля реактора. Вона обов'язково повинна бути навколо кожної такої споруди на випадок НП. Саме будівництво буде розміщене як раз на запасних трубопроводах - у разі небезпеки або позаштатної ситуації, по цих трубах повинна подаватися вода для гасіння реактора", - пояснює активіст, співробітник Інституту проблем безпеки ядерних електростанцій Олександр Кучмагра.

За словами співробітників інституту, зараз в реактор завантажено ядерне паливо, запуск реактора проходить в штатному режимі. Сам реактор ядерники використовують для досліджень і виготовлення медичних ізотопів.

"Укрбуд", який планує почати будівництво, запевняє, що будуватимуть дуже акуратно і сам реактор не зачеплять.

2. Над прірвою, над ЛЕП

Звіринецькая, 72

По вулиці Звіринецького, 72. Компанія-забудовник "Укрбуддевелопмент" будує два 26-поверхові башти. Але місце для будівництва обрано вкрай невдало. Адже дві вежі будуть розміщуватися на суцільному стілаблаті (верхня частина ступеневого цоколя будівлі) в 35 метрах на зсувонебезпечному схилі, нахил у якого досягає 60 градусів. Зовсім поруч з будівництвом знаходиться ЛЕП, потужністю 10кВт, які живлять Обухів. Під майбутніми хмарочосами проходить газова труба високого тиску.

"Я не розумію, як у таких умовах можна було дозволити тут будівництво? На моїх очах забудовник пригнав сюди екскаватор, щоб прокласти каналізаційну трубу - екскаватор просто впав з обриву. Уявіть, що буде зі схилом, якщо на ньому встановити два хмарочоси", - зізнається голова громадської організації "Звіринецький сквер" Євген Лебедєв.

За словами активістів. Компанія-забудовник не має права власності на землю - 5 ділянок вони викупили, 2 знаходяться в незаконній оренді, ще на одній ділянці будівництво заборонено. Але будівництво йде повним ходом.

"Я приїхала на місце будівництва, хотіла розібратися. Ніякої інформації про об'єкт або документи будівництва нам ніхто не показав. Коли ми потрапили на територію будівництва, на нас напали охоронці в балаклавах. На мене накинувся чоловік, який кинув мене на землю і вдарив гратами по ногах. Спасибі місцевим жителям, що утримали грати ", - описала ситуацію депутат Київради Олена Єскіна.

За словами депутата, якщо враховувати специфіку місцевості - великий глиняний схил з підземним озером, багатоповерхове будівництво може в майбутньому призвести до трагедії.

3. Без дозволу

Вулиця Микільсько-Слобідська, 1

Конфлікт між ВАТ "Терра Капітал" та активістами не вщухає з березня по вулиці Микільсько-Слобідській.

"Будівництво йде на території прибережної захисної смуги на березі Дніпра. Забудовник захопив самовільно ще близько гектара землі і пересунув паркан на 30 м. вперед, не звертаючи увагу на лінію землевідведення ", - стверджує депутат Київради Марк Гресь.

Мітинги, протести і звернення в мерію результату не дали. Активісти пов'язали будівництво з однопартійцем Віталія Кличка Максимом Микитасом. Тому киянам нічого не залишилося, як силою змістити паркан забудовника.

"Від забудовника приїхали "ТІТУШКИ", в хід пішли вогнегасники, камені, коктейлі "Молотова". Нас ніхто не слухав. Тому ми просто знесли паркан забудовника на будівельному майданчику. Поранили міліціонера. Я кинувся в натовп до "ТІТУШОК", щоб пояснити - не можна стріляти в людей. Але мене облили з вогнегасника ", - так описує спробу відстояти територію Києва депутат Марк Гресь.

У КМДА не могли закривати очі на настільки скандальний інцидент і ... створили робочу групу для розгляду ситуації.

4. Без комунікацій

Вул. Софії Перовської 6/11

Історія, яка не вкладається в голові відбувається по вулиці Софії Перовської 6/11. Там будинок заклали в ломбард і продали ... разом з мешканцями. Щоб прибрати непотрібних мешканців, власник будівлі відключив їм всі комунікації - воду, електрику, каналізацію, опалення.

"Сталінку" побудували ще в 50-их роках - тоді це було відомче житло Національної академії наук. Валерій Зарецький на той момент працював там водієм і отримав "двушку", де і мешкає зараз разом із сестрою Наталею Візер.

У лихі 90-ті будинок незаконно орендували, потім заклали в ломбард, не дивлячись на мешканців, а на початку 2000-их продали з молотка новому власнику.

Тоді ж академія переселила своїх співробітників. А ось про інваліда Зарецького та його сестру – людей похилого віку, забули.

"8 років ми топили "буржуйкою". Замість світла у нас свічки і газові лампи. Воду носимо з бювету. Іноді, коли йде дощ, ставимо на балконі посуд, щоб набрати дощової води. По нужді - ходимо у відро. Весь час судимося, але без результату. А господаря нашого будинку відшукати не можемо - у нас немає його контактів "- скаржиться Валерій Зарецький.

Читайте також: Власник київського МАФу вчинив стрілянину

5. Не скаржитися!

Вул. Раїси Окіпної, 18

Власникам елітки по вулиці Раїси Окіпної, 18 суд заборонив скаржитися на погану роботу будівельників. Два роки тому у киянина Антона Панкова будівельна фірма "Д.І.А. Девелопмент" відсудила більше 1млн. долл. за критику новобудови Riviera Riverside. Це житловий комплекс на лівому березі Дніпра. Квадратний метр тут коштує кілька тисяч доларів.

У новобудові було багато проблем, тому небайдужі мешканці вирішили створити власний форум в інтернеті. Сайт зареєстрували на Антона Панкова.

Забудовник подав до суду на Панкова через те, що через критику новобудови, продажі компанії впали на 40%

Суд задовольнив позов. Тепер сайт мешканців будинку не працює, а жителі в шоці - їм тепер судом заборонено говорити про всі недоліки елітки.

6. Будують общагу - стіни тріщать

Вулиця Верховинна, 82-а

"Як мінімум три сусідніх зі будівництвом будинки знаходяться під загрозою обвалу - це будинки на Верховинній 87, Верховинній, 80 і Верховинній, 82. Це будівництво порушує наші права", - написали обурені місцеві жителі меру.

Справа в тому, що Київський міжнародний університет вже кілька років будує гуртожиток на вул. Верховинній у Святошинському районі столиці. Дозвіл дала Київрада ще в 2005 році.

Жителі розташованого поряд з будівництвом будинку на Верховинній 82-а протестують - через будівництво в їхніх квартирах почали з'являтися тріщини в стінах.

Прохання припинити будівництво святошинці адресували міському голові Віталію Кличку і головному архітекторові Києва.

Реакції поки не послідувало, хоча святошинці її дуже чекають.

7. Житло, як пам'ятник ЮНЕСКО

Вул. Гончара, 17-23

"Fresco Sofia" - так планувала назвати свою елітну висотку компанія "Інвестиційно-будівельна група". Ось тільки будувати житло забудовник намірився ... в буферній зоні національного заповідника Софія Київська. Таке сусідство нікого не збентежило - більше того, покупцеві елітного житла це підносилося, як одна з переваг житлового комплексу.

Від такого рішення прийшли в ступор навіть в ЮНЕСКО і відразу попередили Україну, що в разі будівництва висотки, Софія і Лавра будуть виключені зі Списку всесвітньої культурної спадщини через хаотичну забудову.

Гідрологічна експертиза встановила, що будівництво 9-го будинку несе пряму фізичну загрозу пам'ятці.

Зараз зусиллями активістів будівництво призупинилося. Але демонтаж розпочатої споруди так ніхто і не провів. А це означає, що будівництво можуть відновити в будь-який момент.