США вперше за понад 10 років не потрапили до першої п'ятірки країн з найбільшою кількістю страт.

Відповідні статистичні дані у своєму звіті представила міжнародна правозахисна організація Amnesty International. За підсумками 2016 року у світі число страт зменшилось на 37%, у порівнянні з попереднім періодом.

Минулого року привели у виконання 1032 смертних вироки. Для порівняння у 2015 році вирок суду щодо найвищої міри покарання виконали 1634 рази.

На зниження кількості смертних вироків вплинула ситуація в Ірані та Пакистані. Але в статистиці не враховувались дані Китаю. Причина в тому, що правозахисники не мають відповідної інформації.

У Amnesty International вважають, що у Китаї стратили більше людей, ніж в решті країн разом узятих.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Вперше з 2006 року у списку лідерів за стратами відсутні США. Перше місце у ньому займають Китай та Іран – 567 страт, на другому місці розмістилась Саудівська Аравія - 154 страти, а далі йдуть Ірак - 88 страт та Пакистан - 87 страт.

Страта у Європі та Центральній Азії запроваджена законодавчо лише в Білорусі та Казахстані. Перша у квітні 2016 року привела до виконання смертний вирок вперше за 17 місяців. Це був 22-річний чоловік, якого визнали винним у зґвалтуванні і вбивстві.

Крім того, у 2016 році вперше стратили людей у кількох країнах після тривалої перерви. Це була Палестинська автономія, Ботсвана та Нігерія.

Нагадаємо, портал "Знай.ua" повідомляв, в американському штаті Арканзас дозволили стратити злочинці після 12 років перериву.