На будівництво найдорожчого стадіону у світі "Зеніт-Арена" насправді витратили не 43 мільярди рублів, як кажуть чиновники, а 48,3 млрд рублів. Тобто, кожен росіянин, в тому числі люди похилого віку і діти, заплатили за нього 328 рублів.

Про це свідчать дані з системи держзакупівель, розповів російський опозиціонер Олексій Навальний.

Стадіон повинен був бути просто ідеальним, адже президент РФ Володимир Путін сам курирував цей проект.

При цьому, за тиждень до відкриття головний тренер "Зеніта" Мірча Луческу сказав, що поле не годиться навіть для тренувань, а потім генеральний директор "Зеніту" сказав, що там не працює механізм, який дозволяє полю виїжджати і заїжджати, і не працюватиме до завершення Чемпіонату світу в 2018 році. А рухоме поле було головною гордістю "Зеніт-Арени", таких стадіонів у світі всього п'ять.

Таким чином, щоб матчі проходили нормально, у стадіон потрібно вкласти ще 5,5 млрд рублів. Тобто його ціна зросте ще, до приблизно 53,5 млрд рублів.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Крім того, під час проведення першого матчу на стадіоні, виявилося, що протікає його дах, і працівники змушені бігати з відрами і збирати воду.

З'ясувалося також, що зламаний і протікає розсувний дах, тому, щоб вода не текла на поле і футболістів, робочі натягнули на нього поліетилен.

Шматки газону почали вилітати ще під час розминки, а на кутах помітили вставки штучної трави.

"Стадіон виявився на стільки поганим тому, що з 48 витрачених мільярдів, близько 30 просто вкрали. Однак це особистий проект Путіна, реалізацією якого займалися його найближчі друзі та соратники, звідти не вилазили ЗМІ, це був один з найважливіших проектів РФ, але все одно гроші розікрали, а дах доводиться затягувати поліетиленом", - пояснив Навальний.

Як зазначив опозиціонер, якщо це яскравий приклад того, який найкращий результат може отримати путінська влада, напружуючи всі свої зусилля, то хіба можна від неї очікувати дійсно складних проектів.

"Це ж не адронний коллайдер, а стадіон, їх будують по всьому світу. І провал зі стадіоном красномовно пояснює, що з цією владою в РФ ніколи не з'являться сучасні досягнення цивілізації. Жодні нано-біотехнології та квантові комп'ютери нам не світять. Будівництво стадіонів без розкрадання 50% виділених грошей лежить в самому низу піраміди здатності держави до проривних технологічних проектів. Напевно, ми зможемо лише купувати щось, але не виробляти. Адже все буде розкрадатися", - додав Навальний.

Як підсумував він, за путінські роки правління (17 років) нічого нового не було зроблено, зросли лише маєтки чиновників.

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.ua" раніше, в мережі висміяли пластиковий газон найдорожчого стадіону Росії.