У столиці Польщі вирішили увіковічнити пам'ять українського громадського діяча, дисидента, письменника, поета і перекладача Василя Стуса: на його честь відкрили сквер.

На церемонії урочистого відкриття, яка відбулася вчора, 15 березня, від України був присутній глава Міністерства закордонних справ Павло Клімкін та Андрій Дещиця, посол України в Польщі.

Сквер радує око городян в самому центрі Варшави, зовсім поруч біля Національної бібліотеки: на перехресті вулиці Стефана Баторія та Алеї Незалежності.

"Відкриття скверу імені Василя Стуса у Варшаві стало для поляків і українців символом нашого братства і опору тоталітаризму. Символом нашої гідності і свободи", - поділився Павло Клімкін.

Василь Семенович Стус народився 6 січня 1938 року в селі Рахнівка Хмельницької області, удостоєний звання Героя України (в 2005 році, посмертно). Разом з іншими дисидентами випробував на собі всі тяготи арештів, заслань і таборів. Помер 4 вересня 1985 роки після 27 днів голодування, яке він оголосив у карцері.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, що в Києві відкрили пам'ятник відомій українці Олені Телізі.