Активісти "Комітету громадян Євросоюзу" у Нідерландах почали збір підписів за проведення референдуму. Тема голосування - питання ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Голландці ухвалили закон, за яким громадяни мають право вимагати ставити питання на референдум із приводу будь-якого закону чи угоди. Він набув чинності нещодавно - 1 липня.

Читайте також: Німеччина завершила ратифікацію угоди про асоціацію Україна-ЄС

Щоб провести всенародне голосування, активісти мають зібрати 10 тисяч підписів до 6 серпня. Тоді вони подадуть попередню заявку на проведення референдуму.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Після того, як заявку прийме виборчком Нідерландів, активістам необхідно буде зібрати додаткові 300 тисяч підписів протягом ще 6 тижнів.

Організатори ініціативи обговорюють перебіг кампанії у блозі Geenstijl ("Без стилю"). Цей сайт у переліку найбільш відвідуваних інтернет-ресурсів в Нідерландах на 44-му місці. Він випереджає популярний сайт фільмів і серіалів Netflix.

Нагадаємо, Угоду про асоціацію із Євросоюзом Україна підписала в 2014 році. Асоціація означає поглиблення економічних відносин України та Євросоюзу, гармонізацію в галузі права і створення зони вільної торгівлі.

Верховна Рада та Парламент Європи ратифікували документ одночасно - 16 вересня 2014.

Він набуде чинності після ратифікації усіма 28 країнами-членами ЄС.