Молдова потребує проведення докорінних реформ, інакше вона ризикує стати черговим осередком безпекової кризи в Європі, наслідки якої можуть вийти далеко за її межі.

Таку думку висловив генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд у статті, опублікованій у New York Times.

"Очевидний урок із ситуації в Україні полягає в тому, що сила і стабільність держави залежить від її прихильності демократії та верховенству закону",— підкреслив Ягланд.

Читайте також: У Молдові поліція розігнала наметове "Містечко свободи" (відео)

За словами генсека, за останні шість років, відколи Молдова підписала Угоду про асоціацію з ЄС, попри збільшення експорту і деяке зростання економіки, мало що було зроблено для відкриття економіки та її інститутів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Автор відзначає значний рівень корупції та олігархізації держави, підкреслюючи при цьому, що вкрай низький рівень доходів змусив сотні тисяч місцевих мешканців емігрувати.

"Зовнішнє фінансування було припинене в очікуванні конкретних дії по боротьбі з корупцією та приведенню до ладу фінансового сектора. Якщо влада не вживатиме заходів для негайного відновлення зовнішньої підтримки, країна зіткнеться з серйозною економічною кризою",— наголошує автор.

Нещодавно створена урядова проєвропейська коаліція має діяти швидко, наголошує генсек РЄ.

Також Ягланд підкреслив, що останніми місяцями спостерігається серйозне погіршення у відносинах з Придністров'ям, і багато хто у Молдові побоюється, що Придністров'я може повторити долю Криму. Ця тривога підживлюється закликами до захисту з російського боку.