Сьогодні на озброєння Сил оборони Естонії прибудуть перші протитанкові комплекси третього покоління Javelin.

Вже наступного тижня естонських військових почнуть навчати користуватися ними, передає 112.ua.

"У найближчі тижні очікується надходження додаткових систем стрільби і боєприпасів, після чого вже можна буде проводити і бойові стрільби", - розповів відповідальний за доставку протитанкових систем лейтенант Тоомас Пярнпуу.

Перші комплекси надійдуть на озброєння Віруського (Viru) піхотного батальйону.

"Згідно з укладеним з США договором, Естонія отримає 80 пускових пристроїв і значне число ракет як для підготовки особового складу, так і для постачання частинам на період воєнного часу", - пояснили в головному штабі.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Очікується, що в повному обсязі комплекси Javelin надійдуть на озброєння Естонії в 2016-2018 роках.

Читайте також: НАТО відкриває шість штабів на території східних союзників

Зараз Сили оборони країни озброєні протитанковими системами другого покоління Milan і Mapats, які застаріли як морально, так і фізично.

Javelin належать до т.зв. протитанковим системам третього покоління "вистрілив і забув". Їх можна використовувати при необхідності і в закритих приміщеннях.

Javelin стоять на озброєнні в США і ряду інших держав з середини 1990-х років і успішно використовувалися в 2003 році проти бронетехніки у війні в Іраку і в Афганістані.