Міністри внутрішніх справ країн-членів Європейського союзу домовилися про перший етап переселення біженців, що прибули до Італії і Греції, до інших держав ЄС. Ідеться про 32 тисячі біженців.

Це число менше, ніж навіть перша, ще травнева пропозиція Європейської комісії – розселити по країнах Євросоюзу 40 тисяч мігрантів. І значно менша, ніж названі вже минулого тижня 160 тисяч, переселити яких із Італії, Греції й Угорщини закликав президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, повідомляє Радіо Свобода.

План Юнкера, який він сподівався затвердити на нинішній зустрічі міністрів, передбачав обов'язкові квоти, що мали визначити, скільки біженців зобов'язана прийняти кожна країна ЄС. Ідею таких квот підтримують Німеччина і Франція, до яких прямує більшість мігрантів. Натомість її відкидають східноєвропейські члени ЄС – у першу чергу Польща, Чехія, Словаччина й Угорщина.

Читайте також: У Німеччині мігрантів поселили у концтаборі "Бухенвальд"

Через кризу з біженцями за останні два дні вже три країни ЄС – Німеччина, Австрія і Словаччина – оголосили, що тимчасово зупиняють чинність шенгенських домовленостей про зняття контролю на внутрішніх кордонах країн-учасниць і відновлюють цей контроль із метою зупинити неконтрольований нині наплив мігрантів. Таку можливість розглядають і ще кілька країн "шенгену". А Угорщина заявила, що посилює охорону свого кордону з Сербією, яка не є членом ЄС і звідки прямує більшість біженців.

Популярні новини зараз
Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році Гороскоп на тиждень 20-26 травня для всіх знаків Зодіаку: конфлікт Водоліїв, маскування Терезів та шанс Близнят Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати
Показати ще