Росія погрожує Польщі "щонайсерйознішими наслідками" через демонтаж пам'ятника радянському генералові часів Другої світової війни Іванові Черняховському.

Як заявило посольство Росії в Польщі, Москва вже не раз попереджала Варшаву, що знесення таких пам'ятників "не може лишатися" без серйозних наслідків.

Демонтаж меморіалу генерала Івана Черняховського в місті Пеньонжно на півночі Польщі, де він помер від ран 1945 року, почався в четвер, 17 вересня. Скульптуру генерала місцева влада пропонує передати Росії.

Посол Польщі в Росії Катажина Пелчинська-Наленч заявила в інтерв'ю російському агентству ТАСС, що в неї викликає подив настільки емоційна реакція в Росії на демонтаж пам'ятника. За її словами, генерал Черняховський, який, безумовно, боровся з нацизмом під час Другої світової війни, причетний до арешту кількох тисяч солдатів польської антикомуністичної підпільної Армії Крайової. "З цим він асоціюється в польського народу", – пояснила посол.

Вона наголосила, що польська сторона абсолютно не зацікавлена ні в ескалації, ні в загостренні відносин, а демонтаж пам'ятника – не антиросійські дії.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Читайте також: На Запоріжжі замість Леніна встановили годинник (відео)

Польські історики кажуть, що коли генерал Іван Черняховський командував операцією взяття Вільнюса в 1944 році, в якій брали участь і поляки з Армії Крайової, він запросив їх на обід із нагоди параду, де вони були заарештовані і відправлені в радянські в'язниці вглиб СРСР.

Відносини між Варшавою та Москвою залишаються напруженими, значною мірою і через агресію Росії проти України. Польща була одним із найрізкіших критиків Росії, коли Кремль заявив про анексію українського Криму в березні 2014 року. Варшава також звинувачує Москву у прямій підтримці сепаратистів на сході України.