У Раді Федерації розробили проект федерального закону "Про протидію реабілітації злочинів сталінського тоталітарного режиму (сталінізму)". Про це розповів автор проекту зампред конституційного комітету Костянтин Добринін. Повідомляють РИА Новости.

За його словами, сьогодні документ буде внесений до Держдуми. У ньому пропонується прирівняти інформаційні матеріали, що виправдовують політичні репресії епохи сталінізму, до екстремістських. Сенатор пояснив, що в даний час відсутня законодавча база, яка дозволяла б присікти спроби фальсифікації історичних фактів епохи сталінізму. "У цих умовах існує і широко пропагується серед населення неприпустиме твердження про виправдання масового державного терору і його корисності для державного будівництва в певний історичний період", - зазначив Добринін.

Читайте також: У Росії поставили пам'ятник Сталіну (фото)

Законопроект передбачає покарання за реабілітацію і заперечення злочинів сталінського тоталітарного режиму. Він також припускає введення заборони на увічнення пам'яті про осіб, причетних до злочинів сталінського режиму, при присвоєнні найменувань новим географічним об'єктам і так далі.

Член Радфеда визнав, що до цих по ведуться дискусії про масштаби репресій, однак достеменно відомо, що з 1921 по 1953 рік за "контрреволюційні злочини" були засуджені більше 4 млн осіб, у тому числі засуджені до смертної кари майже 800 тис. "Якщо додати до цієї цифри насильницькі переселення, часто супроводжувалися масовою загибеллю, тортури, конфіскації майна і поразка в правах, які випали на долю мільйонів людей, стає очевидно, що сталінські репресії були безпрецедентними за своїми масштабами і зачепили все радянське суспільство в цілому ", - уклав він.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще