Глава нью-йоркської фармацевтичної компанії Turing Мартін Шкрелі всього за пару днів став одним із самих осуджуваних людей в США і головним топиком в Twitter-обговореннях. У серпні 2015 року молодий бізнесмен за 50 мільйонів доларів викупив патент на виробництво ліків, що застосовуються для ВІЛ-інфікованих хворих. А вже у вересні підняв вартість однієї таблетки з 13,5 до 750 доларів.

Про це пише nepravda.in.ua.

Вчинок підприємця вилився в бурхливу онлайн-дискусію про розцінки в фарміндустрії і моральні якості особи гравців ринку. За прецедентом пообіцяла пильно стежити навіть Гілларі Клінтон.

Тепер навіть ті, хто далекий від проблем ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, а також не чув про Daraprim (піриметамін), волею-неволею дізнаються про ці ліки і його нового виробника. Отже, засіб використовується для лікування токсоплазмозу - паразитарного захворювання, яке часто супроводжує ослаблений імунітет, тобто найбільш часто зустрічається у ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД.

Даним групам пацієнтів, як правило, потрібен тривалий курс лікування Daraprim. Як підрахували експерти з Американського товариства фахівців з інфекційних хвороб (Infectious Diseases Society of America), при нових цінах на препарат річний курс прийому ліків обійдеться в 634 тисячі доларів. При цьому вартість лікування даним ліками не покривається медичною страховкою.

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

У своєму листі керівництву компанії Turing фахівці з IDSA написали, що нові розцінки "не мають виправдання". Однак, на думку Шкрелі, резон є. Підвищення вартості Daraprim він пояснив тим, що що ліки, які випускаються з 1953 року, потребують доопрацювання, а значить і проведення дорогих досліджень.

Бізнесмен зазначив, що препарат в будь-якому випадку коштував невиправдано дешево і зазначив, що насправді підвищить ціни лише на чотири тисячі відсотків, а зовсім не на п'ять з половиною.

Читайте також: Для бійців надійшла медична допомога з Польщі і Франціі (фото)

"Нам потрібна ціна, яка дозволить компанії отримувати прибуток від виробництва ліки", - пояснив Шкрелі.

Як тільки новина про Daraprim опинилася на перших шпальтах англомовних ЗМІ, користувачі Twitter атакували аккаунт глави Turing. Шкрелі пригадали постійну публікацію фотографій свого "красивого життя" і роботу на Уолл-стріт в минулому.

Юзери залишили безліч різко негативних коментарів по темі. Користувачі висловлювали впевненість, що Turing збирається "заробляти на смерті". Люди цікавилися, чи добре Шкрелі спиться ночами, враховуючи, що він знає, скільки людей через нього залишаться без життєво важливого препарату.