Європейський союз планує призупинити дію санкцій проти Білорусі на чотири місяці. Їх, в тому числі, відмінять і щодо президента Олександра Лукашенка. Станеться це після проведення президентських виборів, які відбудуться в неділю.

Про це повідомляє агентство Reuters, посилаючись на європейських дипломатів.

Зазначається, що європейські міністри закордонних справ цього понеділка ухвалять відповідне рішення. До цього тривали переговори протягом трьох років.

Це реакція ЄС на те, що Лукашенко помилував шість політичних в'язнів в серпні і провів мирні переговори у Мінську щодо ситуації в Україні.

Європейський дипломат, наближений до переговорів, зазначив, що рішення про відміну санкцій залежить від поведінки Лукашенка під час президентських виборів.

Популярні новини зараз
Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами ТЦК штрафує роботодавців: вручай повістки або плати штрафи На українців чекає дощовий тиждень, але його фінал обіцяє радість: прогноз погоди в Україні Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

"ЄС необхідно реагувати на звільнення політв'язнів", - наголосив інший дипломат.

Читайте також: Лукашенко відмовився розміщувати у Білорусі російську авіабазу

Джерела агентства повідомляють, що санкції призупинять щодо 140 білоруських чиновників з кінця жовтня до кінця лютого наступного року. Вони зможуть безперешкодно приїжджати в країни ЄС, а їх банківські рахунки розморозять.

25 білоруських підприємств, що перебувають у санаційному списку, матимуть змогу фінансуватися з Європейського інвестиційного банку.

Незмінним залишиться ембарго на поставки зброї та санкції проти чотирьох представників білоруських спецслужб. Їх підозрюють у причетності до зникнень політичних опонентів влади.