У неділю, 18 жовтня, у Швейцарії відбулися парламентські вибори. За попередніми результатами, перемогу здобули дві найбільші праві партії - Швейцарська народна і право-ліберальна партія FDP, пише Reuters.

Консервативна Швейцарська народна партія збільшила свою підтримку з 26,6 % у 2011 році до 29,4% і отримала додаткових 11 місць в парламенті (загалом 65 крісел із 200 можливих, - ред.). Цей результат є рекордним для Народної партії за останні 100 років.

Зауважимо, консервативна Швейцарська народна партія виступає категорично проти вступу країни в ЄС, а також вимагає обмежити в'їзд в країну іноземців.

Лідер Народної партії Тоні Бруннер в інтерв'ю швейцарському телебаченню заявив, що результати голосування були вирішені наперед, оскільки люди побоюються масового приїзду мігрантів в Європу. Саме ця тема була основною в ході передвиборної кампанії. Крім цього противники мігрантів висунули гасло "Залишайся вільною", виступаючи проти можливого членства Швейцарії в Євросоюзі.

Друга за величиною партія Швейцарії набрала 18,8% і отримає 43 місця у нижній палаті швейцарського парламенту.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Право-ліберальна партія FDP, яка є ідеологічно близькою до консерваторів, здобула 16,4% і 33 місця. Ліберали виступають з програмою підтримки національного бізнесу.

Таким чином, консерватори разом FDP, а також двома невеликими правими партіями Lega dei Ticinesi і "Рух громадян Женеви" будуть контролювати 101 місце в парламенті, що дає правим абсолютну більшість.

Партія "зелених" Швейцарії і Партія "зелених" лібералів Швейцарії втратили по п'ять мандатів кожна і будуть мати 10 і 7 місць у парламенті відповідно.

Читайте також: Єгиптяни обирають парламент після військового перевороту

Відповідно до швейцарського законодавства всі партії, що потрапили в парламент, отримують право направити в уряд своїх представників у кількості, пропорційній їх присутності в парламенті. Раніше у Народної партії також були свої міністри, які домоглися обмеження зарплат для проживаючих в країні іноземців.

Крім цього успіх Народної партії дозволить їй чинити тиск на федерального президента з вимогою провести референдум, ще більше урізує права мігрантів.

Варто зауважити, що парламентські вибори проходили на тлі зростання антимігрантських настроїв у країні.

Зокрема, останні опитування продемонстрували, що 48% громадян країни вважає міграцію найбільшою проблемою для Швейцарії.