Китайські урядовці засудили наближення американського корабля до спірних островів у Південно-Китайському морі і назвали дії США незаконними.

Ракетний есмінець USS Lassen порушив зону 12 морських миль біля штучних островів архіпелагу Спретлі, які Китай вважає своєю морською територією, повідомляє ВВС.

Міністерство закордонних справ КНР заявило, що екіпаж американського корабля було попереджено про заходження у територіальні води Китаю, і що Пекін розглядає цей випадок як загрозу своєму суверенітету.

Речник китайського міноборони Лу Хан додав, що Пекін дасть "рішучу відсіч свідомо провокативним діям будь-якої країни".

За словами речника, американський корабель під час його місії навмисного заходження в спірні води "вели і попередили" китайські військові.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

США і сусідні з Китаєм країни регіону вважають китайські претензії на акваторію архіпелагу Спретлі такими, що суперечать міжнародному законодавству.

"Ми здійснюємо рутинну діяльність у Південно-Китайському морі відповідно до міжнародного права", - заявив представник Пентагону Білл Урбан.

Кілька країн Південно-Східної Азії - зокрема Філіппіни і Японія - привітали операцію ВМС США.

Читайте також: США повідомили про китайську військову окупацію островів Спратлі

Китай розпочав масштабну операцію створення штучних островів на рифах архіпелагу наприкінці 2013 року.

На зустрічі з президентом США Бараком Обамою минулого місяця китайський лідер Сі Дзіньпін пообіцяв, що штучні острови архіпелагу Спретлі не будуть містити військових об'єктів, однак Вашингтон вважає, що Китай мілітаризує штучні острови.