У Німеччині помер колишній функціонер Соціалістичної єдиної партії Німеччини Ґюнтер Шабовскі. Саме він у листопаді 1989 року оголосив про нові правила, що передбачають свободу пересування для східних німців, таким чином, фактично анулювавши Берлінську стіну.

Шабовскі помер у Берліні на 87 році життя. Інформація про причини смерті не повідомляється. Про це повідомляє Bild з посиланням на заяву його дружини Ірини.

Шабовскі здобув світову популярність після того, як, відповідаючи на запитання журналістів у листопаді 1989 року, припустив, що правила виїзду за кордон набирають чинності негайно. Почувши його слова, сотні тисяч східних німців почали штурмувати пункти пропуску на кордоні з ФРН.

Після зробленого Шабовскі заяви його політична кар'єра фактично підійшла до кінця. З падінням стіни Шабовскі обійняв посаду редактора міської газети в Берліні. У 1992 році він став фігурантом кримінальної справи - його звинувачували в численних вбивствах втікачів з НДР. У 1999 році його визнали винним і засудили до трьох років ув'язнення. Через рік Шабовскі був помилуваний і вийшов на свободу.

Читайте також: Німеччина святкує 25-річчя падіння Берлінської стіни (фото, відео)

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Берлінська стіна була зведена в 1961 році владою НДР, щоб перекрити потік біженців, які намагалися піти на Захід. Її протяжність становила 155 кілометрів. Східнонімецькі прикордонники отримали наказ відкривати вогонь по тих, хто спробує покинути країну. У червні 1987 року президент США Рональд Рейган звернувся до радянського лідера Михайла Горбачова із закликом зруйнувати Берлінську стіну. У 1990 році, через рік після демонтажу споруди, що розділяло ФРН і НДР, обидві країни об'єдналися в одну державу.