З Третяковської галереї у Москві прибрали картину "Запорожці пишуть листа турецькому султанові". Про зникнення величезного панно Іллі Рєпіна написав на своїй сторінці у соцмережах москвич Кирило Наумов.

"Вчора приїхали в Третьяковську галерею. У тому числі й для того, щоб влаштувати з сином невелике шоу на підтримку України біля картини Рєпіна "Запорожці" та викласти його у ФБ. І що ви думаєте?! На сайті галереї "Запорожці" числяться в 30-му залі - можете самі перевірити. Всі картини, крім цієї, на місці. "Запорожців" немає. Ні в 30-му, ні в іншому, ніде. Спеціально обійшли всю галерею два рази. Прибрали в сховище", - написав росіянин.

Читайте також: У Росії журналіст потрапив під суд за візитку Яроша

Рєпін почав писати картину в 1880-му, а закінчив тільки за 11 років. Сюжетом став відомий Лист запорожців турецькому султанові, складений у 1676 році як відповідь запорозьких козаків на вимогу турецького султана Мехмеда IV. Художник подарував картину історику Дмитру Яворницькому, якого зобразив писарем. А той продав її фабриканту Павлу Третякову - засновнику галереї.

Друга версія картини Рєпіна зберігається у Харківському художньому музеї.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще