Міністри юстиції Естонії, Латвії і Литви у Ризі підписали меморандум про співпрацю. В ньому узгоджені дії по пред'явленню Росії вимог щодо відшкодування за період радянської окупації.

Про це повідомляє ERR.ee.

Міністр юстиції Естонії Урмас Рейнсалу розповів, що Російська Федерація є державою-правонаступницею Радянського Союзу, який у минулому окупував країни Балтії.

Міністри юстиції країн Балтії вважають, що підставою для висунення таких вимог є саме юридична безперервність існування цих країн. Відповідно до норм міжнародного права, у випадку окупації можна вимагати відшкодування матеріальних збитків для постраждалої сторони, а також вибачення у вигляді сатисфакції.

Читайте також: Країни Балтії налякані Росією та хочуть більше військових НАТО

Популярні новини зараз
Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Слідкуйте уважно, або переплатите багато грошей: українців попередили про комуналку у травні Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам
Показати ще

Першим кроком на цьому шляху стала узгоджена уніфікація методик оцінки збитку. Наступним стане спільно сформульовано вимогу про відшкодування збитків. Її оформлять відповідно до міжнародного права. Далі підготують юридичні кроки до пред'явлення цього відшкодування.

Рейнсалу наголосив, що жодна з країн Балтії не відмовлялася і не планує в односторонньому порядку відмовлятися від цих вимог до Росії.

На додаток до цих вимог з боку країн Балтії, також відповідного аналізу потребують можливі колективні вимоги від окремих осіб до правонаступника окупаційної держави і деяких підприємств, що використовували рабську працю на виробництві.