Іран відмовився від своєї ядерної програми. Переговори, щодо цього відбувались в Лозанні і тривали вони понад тиждень. За їх підсумками Іран підписав договір про відмову від створення ядерної зброї.

Це заявила в ніч на п'ятницю голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні.

Вона підкреслила, що остаточна юридична угода буде підписана в червні цього року.

"Наразі у нас немає остаточної угоди, але є політичне розуміння питань, що залишилися", - цитує Інтерфакс заяву Могеріні, коли вона залишила Лозанну після переговорів.

Головний європейський дипломат заявила, що всі головні проблеми вирішені та вдалося знайти узгоджену формулу.

Популярні новини зараз
Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Можемо приступити до складання остаточного тексту... на червень заплановане підписання угоди, воно стане історичною віхою у відносинах між різними країнами на глобальному і регіональному рівнях", - додала Могеріні.

Вона також підкреслила, що ЄС вважає своєю головною місією у цій ситуації "не допустити створення Іраном ядерної зброї, забезпечити на роки і десятиліття виключно мирний характер іранської ядерної програми".

Могеріні наголосила, що це є історичним кроком у розумінні регіональної безпеки.

"Я постійно повторюю, що стабільність і безпека на Близькому Сході означає також стабільність і безпеку ЄС. Ми взаємозалежні, не тільки друзі і союзники, але брати і сестри", - підкреслила шеф зовнішньополітичної служби ЄС.

Домовитись про мирний характер ядерної програми Ірану вдалось в швейцарській Лозанні в четвер.