На південному заході Франції з'явилися ознаки масового захворювання домашньої птиці. Причиною цього став високопатогенний вірус штаму H5N9 - пташиний грип.

Про це повідомляє "Укрінформ".

Це вже 13-й випадок вірусного захворювання протягом двох тижнів. Він зафіксований в Атлантичних Піренеях на одній з місцевих качиних ферм.

"Новий спалах захворювання, викликаного штамом H5N9, виявлена ​​на качиної фермі в місті Ароса департаменту Атлантичні Піренеї, де знаходилося 1,5 тисячі голів", - розповіли в префектурі.

Міністерство сільського господарства опублікувало дані, згідно з якими, вірусне захворювання вже поширилось на п'ять департаментів південного заходу Франції. Зокрема, сім випадків зафіксували у департаменті Дордонь, три в Ланди, по одному у Верхній Вьенні, Жере і Атлантичних Піренеях.

Популярні новини зараз
Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Влада підкреслює, що вірус не передається людині після вживання м'яса птиці, яєць, фуа-гра та інших продуктів харчування. Але деякі країни вирішили перестрахуватися і з моменту оголошення першого випадку захворювання, який зафіксували в кінці листопада, закрили кордони для французької птиці і продуктів птахівництва. Йдеться про восьмеро держав з Азії та Північної Африки.

Читайте також: У Сирії комахи переносять смертельну інфекцію від трупів

До них також приєдналася і Японія. Вона лідирує у світі за експортом французького делікатесу - фуа-гра.

На думку експертів, повернення пташиного грипу в даний час у Францію став поганою новиною для цього сектора економіки. Адже в цю пору року країна продає 25% фуа-гра і 95% качок-каплунів, а також багато іншої птиці.

Нагадаємо, в червні через спалах епідемії курячого грипу в США курячі яйця піднялися в ціні і досягли рекордної позначки.