Сьогодні Конституційний суд Росії ухвалив рішення з приводу дотримання рішень Європейського суду з прав людини на території держави.

Про це повідомляє ТАСС.

Судді вирішили, що рішення Європейського суду можуть виконуватися на території РФ лише у випадку, якщо вони не суперечать Основному закону країни.

"Росія може в окремих випадках не виконувати міжнародні зобов'язання," якщо тлумачення норми міжнародного договору порушує норми конституції ", - заявив суддя КС Сергій Маврін.

Він підкреслив, що якщо постанова міжнародного суду, винесена за скаргою проти Росії, суперечить конституції, то її неможливо виконати.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Тим не менш, в російському суді зазначили, що в більшості випадків колізії між конституцією РФ і конвенцією з прав людини не виникають.

Судді ухвалили рішення, що верховенство Конституції забезпечується в двох процедурах. Перша дозволяє перевіряти закони, в яких Європейський суд знайшов вади. У другому випадку запит про тлумачення конституції направляють президент чи уряд РФ, якщо закони суду ЄС суперечать основному закону.

Матеріал по темі: Європа відмовляється від російського газу

Нагадаємо, що депутати Держдуми від усіх фракцій 11 червня офіційно звернулися в КС з проханням роз'яснити, в якій частині рішення Європейського суду з прав людини застосовуються на території РФ.