Напевно, в Москві вже остаточно зрозуміли, що вплинути на рішення Константинополя – надати Томос про автокефалію УПЦ – неможливо, та й немає вже на це часу, процедура вже запущена.

Проте, Кремль був би не Кремль, якби просто так відпустив ситуацію, змирившись з цим. Детально про це розповів replyua.net.

Наближений до Кремля телеграм канал “Незігарь” повідомляє про те, яку "відповідь" готує Московський Патріархат як відповідь на надання томосу української православної церкви.
По-перше, в джерелі вказали, що РПЦ заявить про свою незгоду з рішенням Константинополя і відішле ноту протесту не тільки Вселенському Патріархату, а й усім церквам, які підтримають це рішення.

Також РПЦ вийде з усіх міжнародних угод, пов'язаних з Константинополем. РПЦ виступить з пропозицією державі взяти на забезпечення РПЦ, допомагаючи фінансово церкві.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Коментуючи новину, українська історікиня і блогерка Лідія Гайдар зазначила, що особливо вражає останній пункт, оскільки він фактично означає, що після втрати доходів від українських парафій Московський Патріархат буде не в змозі сам себе утримувати.
Багато хто впевнений в тому, що всі ці "страшилки" йдуть з Кремля – ​​у Московського Патріархату немає ні можливостей, ні ресурсів втілити в життя всі ці «капризи» Путіна.

Крім того, тих практичних наслідків, які прагнуть досягти в Москві, вони, в будь-якому випадку, не отримають.

До слова, нещодавно Вселенський Патріарх Варфоломій повідомив главі Російської православної церкви патріарху Кирила про імплементацію рішення щодо автокефалії в Україні.

Таку заяву після закінчення зустрічі патріархів в Стамбулі (Туреччина) зробив митрополит Гальський Еммануїл, відповідальний за процес надання УПЦ Томосу, документа про повну незалежність, який визначає її як рівну серед 14 інших помісних православних церков світу.

Сама розмова патріархів тривав дві з половиною години. Велику частину часу вони говорили тет-а-тет в присутності перекладачів.

Журналіст Сакен Аймурзаєв опублікував на своїй сторінці в Facebook переклад заяви митрополита: "Головне питання, яке обговорювалося - питання ситуації в Україні. Ви знаєте, що там розкол, що триває більше 25 років.

Вселенський Патріархат прийняв рішення використовувати всі шляхи, щоб вирішити питання надання автокефалії української Православної Церкви (Ukrainian Ortodox Church), рішення було прийнято в квітні. І ми імплементуємо це рішення. Про це було повідомлено (reported) патріарху Кирилу під час його візиту. Візит пройшов в братській атмосфері ".

Крім того, за словами патріарха, Константинопольська церква сильна, і у неї є можливості по всьому світу, Вселенський Патріархат - перша церква в православній родині, вона відіграє особливу роль, тому рішення (decisions and also solutions) іноді виходять звідси.

Пізніше прес-секретар УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря) повідомив деталі переговорів і інсайдерську інформацію з Константинополя.

Нагадаємо, архиєпископ Константинопольського патріархату в США Даниїл (Зелінський) спростував інформацію про спробу отруєння патріарха Варфоломія під час його зустрічі в Стамбулі з патріархом Кирилом. Про це повідомляє "Інтерфакс".

Як повідомляв Znaj.ua, у Стамбулі під час Архієрейського собору Константинопольської церкви єпископи розглянули питання про те, наскільки Константинопольська церква уповноважена без згоди інших церков надавати автономію, автокефалію церкві, яка про це просить.

Також Znaj.ua писав про те, що у неділю, 2 вересня, на Архієрейському соборі Константинопольської церкви в Стамбулі було погоджено питання про те, чи може збори без згоди інших церков надати автономію православним України.