Поки кандидати намагаються звабити виборців чисельними білбордами та агітаційною рекламою по радіо і телебаченню, правоохоронні органи ведуть слідство щодо незаконних методів. Кількість проваджень, пов’язаних із "тіньовою" агітацією, щодня зростає. Які кандидати лідирують у списках, дізнавалися Знай.ua.

За голос та фото з Президентом пропонували 1000 гривень

В Нацполіції повідомили, що, станом на початок тижня, із початку виборчої кампанії до поліції Києва надійшло 534 звернення, пов’язані з виборчим процесом – нині складено 51 адміністративний протокол, а слідчі розслідують 33 кримінальні провадження.

Один з протизаконних фактів був зафіксований у Святошинському районі. В приймальні нардепа Олександра Третьякова головному свідку пропонували тисячу гривень за голос.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати
Показати ще

"За моїм депутатським зверненням щодо фактів підкупу виборців народним депутатом Олександром Третьяковим та його командою на користь Петра Порошенка відкрито кримінальне провадження. Під час допиту було надано інформацію про організаторів даного злочину. За наявною інформацією, в приймальні нардепа Третьякова по вул. Ромена Ролана, 4, пропонували підписувати "Особисте зобов'язання" та "Анкету", брали паспорт, ідентифікаційний код, також робили фото "майбутніх агітаторів" на тлі банеру діючого Президента. За це людям обіцяли заплатити 1000 грн", – зазначає депутат Київради Прохор Антоненко.

Як повідомили в Нацполіції, справу внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 160 ККУ "Підкуп виборця". Згідно до положення статті, подібні дії караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Махінації часів Януковича: на одній адресі – купа зареєстрованих виборців

Днями країною пронеслася хвилююча новина про те, що у кількох містах на одній адресі було зареєстровано по кілька сотень потенційних виборців. Вищезазначені випадки трапилися у двох мікрорайонах Подільського району столиці.

"На вул. Бондарській, 3 є квартира 104. У ній зареєстровано 380 виборців. Це чверть усіх виборців на столичній дільниці 801095. Є і на проспекті Правди, 88-Б квартира 101. Там зареєстровано ще 287 виборців. Ця квартира також відноситься до дільниці 801095. Тобто, у двох квартирах майже половина всіх виборців дільниці", – говорить адвокат, громадський правозахисник Арсен Марінушкін.

Схожа ситуація склалася і у Харкові. Як виявилось, на вул. Луї Пастера, 320, кв. 90 зареєстровано 217 осіб, а на вул. Шарикова, 52, кв. 35 – 181 виборець.

Як виявилося, подібний "досвід" українці вже мали.

"Подібна ситуація траплялася під час виборів, коли країну очолив Віктор Янукович. Тоді людям масово приходили листи із зареєстрованими у списках виборців померлими особами, які раніше проживали за зазначеною адресою. Ця хвиля тоді глобально пронеслася країною. Подібне збільшення кількості потенційних виборців означає те, що діюча нині влада у будь-який спосіб хоче залишитися. Бо саме вона відповідає за формування існуючих списків виборців. А додаткові голоси ніколи не будуть зайвими", – зазначає депутат Київради Прохор Антоненко.

Погрози та натиск на відому спортсменку

Та, якщо одним пропонують гроші, то на деяких тиснуть психологічно. Звернення багаторазової чемпіонки і призерки Європи і світу, абсолютної чемпіонки Європи з тхеквондо, голови Федерації змішаних єдиноборств ММА України в Київській області Анжеліки Макєєвої викликало бурхливу реакцію серед українців.

"З початком політичної гонки від мене вимагали, щоб я вступила до партії "Нові обличчя" і підтримувала кандидатуру чинного Президента, адже він пообіцяв їм після виборів політичний дах. А також вимагали, щоб я брала участь в їх політичних і виборчих схемах. Після моєї рішучої відмови брати участь у політичній агітації і виборчих схемах мене руками Олександра Маркушина звільнили з посади директора стадіону, грубо порушуючи законодавство України. Звільнили, знаючи, що я перебувала на лікарняному і є вагітною!", – повідомляє Анжеліка Макєєва, яка до недавнього часу працювала на посаді директора стадіону "Чемпіон" в Ірпені.

Більше терпіти цього не можу. Хочу звернутися до всіх, хто мене бачить і чує. Мене звати Анжела Макеєва. Я більше 25 років у професійному спорті. Багаторазова чемпіонка та призерка Європи і світу, абсолютна чемпіонка Європи з таеквон-до, голова Федерації змішаних єдиноборств ММА України в Київській області. З 2016 року працюю директором Ірпінського стадіону «Чемпіон». За три роки я і моя команда провели величезну кількість спортивних заходів. Долучилися до підготовки великої кількісті чемпіонів міста, області, України та міжнародного рівня. На даний момент на стадіоні щодня тренується понад 350 спортсменів з різних видів спорту. Спорт - це моє життя! Але, на жаль, з початком політичної гонки голова партії «Нові обличчя» Володимир Карплюк через Петра Щербину почали здійснювати на мене тиск, погрожувати та вимагати щоб я виконувала всі їх накази, агітувала виключно за них та тих кандидатів, на яких вони мені вкажуть. Вимагали, щоб я вступила до партії «Нові обличчя» і підтримувала кандидатуру діючого Президента, адже він, за їх словами, пообіцяв їм після виборів політичний дах. А також вимагали, щоб я брала участь в їх політичних та виборчих схемах. На жаль, такий тиск на мене здійснюється не вперше. Минулого року, після того, коли я подала свій проект на спортивну тематику у телевізійний проект «Нові лідери», ці ж самі люди телефонували мені та погрожували, щоб я відмовилася від участі у цьому проекті та підтримала Анастасію Попсуй, яка також приймала участь у проекті. Так, на жаль, для них тиснути і погрожувати є нормою. Після моєї рішучої відмови брати участь у політичній агітації та виборчих схемах -мене руками Олександра Маркушина звільнили з посади директора стадіону, грубо порушуючи Законодавство України. Звільнили, знаючи, що я перебувала на лікарняному і є вагітною! Проте, цинічність цих людей не знає кордонів. Така у них сутність. Але я людина спорту і не дозволю маніпулювати мною, моїм голосом, використовуючи мене і людей, з якими я працюю, в брудних політичних іграх! Я буду продовжувати відстоювати свої права та боротися за справедливість. І звісно - розвивати спорт в Ірпені, в Київській області і в Україні. Не боюся і здаватися не збираюся! Я звертаюся з відеозверненням до всіх - керівників та працівників комунальних підприємств, установ, закладів, а також до всіх простих людей - не бійтеся! Нехай вони бояться. Тільки Ви маєте право розпоряджатися своїм голосом і своїм вибором. Не піддавайтеся на провокації. Не продавайте свій голос, не порушуйте законів, не втрачайте своє майбутнє. Разом - ми сила! Я не боюся, адже за мною правда, яку завжди буду відстоювати.

Geplaatst door Angelika Makeeva op Dinsdag 26 maart 2019

Справи по штабам Гриценка та Тарути – закрито, по Тимошенко та Порошенко – розслідують

Нещодавно Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що поліція закрила кримінальне провадження про можливий підкуп виборців штабами кандидатів у Президенти Анатолія Гриценка та Сергія Тарути.

"Гриценко – звернення було помилковим, ми його перевірили і закрили. Тарута – те ж саме, перевірили і закрили, хоча там були незначні підстави. Коли я кажу "звернення", мова йде про кримінальні провадження, в яких фігурує кілька об'єднаних звернень", – відзначив Арсен Аваков.

Також він зазначив, що Державне бюро розслідувань і Служба безпеки України займається розслідуванням можливого підкупу виборців штабом Юлії Тимошенко, а поліція веде кримінальне провадження по штабу Петра Порошенка.

У разі, якщо ви стали свідком фактів спроб фальсифікації, потрібно звернутися до МВС України та Нацполіції, або ж напряму до спеціальної робочої групи МВС, що працює у цілодобовому режимі за номером (044)-254-97-56 або за електронною адресою redactor@police.gov.ua.

Раніше Знай.ua писав, що Україну перетворили на "машину для корупції": іспанські журналісти розкрили скандальну правду, масштаби - неосяжні.

Також Знай.ua повідомляв, що Вакарчук записав потужне звернення до українців, такого не чули з часів Майдану: "Не вбивайте мрію".