Українцям пояснили порядок проведення теледебатів кандидатів у президенти перед другим туром виборів.

Порошенко і Зеленський
Порошенко і Зеленський

Про це повідомляє Суспільне та публікує 10 головних пунктів у Facebook.

10 фактів про теледебати

Наголошується зокрема на особистій участі кандидатів, оскільки участь довірених осіб чи представників у конкретно цьому випадку не допускається.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Згідно постанови ЦВК, дебати проводяться за кошти державного бюджету (1 година теледебатів коштує близько 6 мільйонів гривень) в останню п'ятницю перед днем повторного голосування.

Однак у штабі Зеленського заявили про те,що витрати на дебати візьмуть на себе опоненти порівну, щоб не тягнути кошти із куцого державного бюджету.

Тобто українці 19 квітня 2019 року з 20.00 до 21.00 і мають тривати 60 хвилин.

"Прямий ефір: у студії UA:Перший та UA:Українське радіо", – йдеться в пункті номер 6.

Жеребкування, щоб визначити, хто із кандидатів виступає першим має відбутися за 10 хвилин до ефіру.

Зеленський і Порошенко
Зеленський і Порошенко

Формат теледебатів: вступне слово кожного кандидата: 5 хвилин, дискусія: 36 хвл безперервного ефірного часу, завершальний виступ кожного кандидата: не більше 5 хвл, репліки кандидатів: не більше 30 секунд (за наявності ефірного часу).

Формат дискусії: на запитання кандидат має право витратити не більше 1 хвилини часу, відповідь кандидата може тривати не більше 3 хвилин, кожен кандидат може поставити 4-5 запитань.

Суспільне нагадує, що у разі присутності лише одного кандидата – йому надається весь ефірний час для передвиборної агітації.

Дебати з приводу дебатів
Дебати з приводу дебатів

"Якщо кандидати хочуть, окрім національних теледебатів, провести ще й дебати на стадіоні як форму передвиборної агітації – це їхнє повне та беззаперечне право, закон цього не забороняє. Однак, готовність політиків приходити в ефір незалежного ЗМІ – це індикатор політичної зрілості й поваги до громадянського суспільства, поваги до закону", – наголосили у Суспільному.

Нагадаємо, у штабі шоумена і кандидата в президенти Володимира Зеленського відкрили завісу таємниці над тим, як будуть проходити дебати на НСК Олімпійський 19 квітня.

Як повідомляв раніше Знай.ua, українцям розповіли про організацію дебатів між кандидатами у президенти Володимиром Зеленським та Петром Порошенком, які мають відбутися напередодні другого туру виборів 19 квітня.

Також Знай.ua писав про те, що журналісти завітали до Кривого Рогу, аби поспілкуватися із знайомим та друзями кандидата у президенти Володимира Зеленського та дізнатися більше про його життя до Кварталу та "слуги народу".