Для багатьох країн стало нормою не поспішати заводити сім'ю навіть коли підступає четвертий десяток. Чому люди все частіше залишаються самотніми до зрілого віку? Про це передає телеграм-канал Republic.

За статистикою Бюро перепису США, у 1950-х середній вік вступу в перший шлюб становив для жінок 20 років. У 1980-х цифра зросла до 23 років, до 2000-го підійшла до 25, а в 2018 році жінки в середньому йдуть під вінець у 27,8. У чоловік спостерігається така ж тенденція: з 23 років до 29,8 сьогодні.

пара свариться
пара свариться

Така ж тенденція спостерігається по всьому світу. У Росії вік першого шлюбу - це 24,6 жінок і 27,8 для чоловіків. Тренд захопив навіть східні країни, де жінки все частіше прагнуть закінчити навчання перед вступом до шлюбу.

Цей тренд називається waithood, від слів wait – чекати і adulthood – доросле життя, і він позначає прагнення молодих людей відкласти дорослішання. Багато юних осіб розуміють, що шлюб для них надто затратний в економічному плані. Люди по всій планеті просто не можуть досягти тих соціальних маркерів, завдяки яким вони можуть вважатися дорослими.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

пара
пара

У розвинених країнах змінилося ставлення до шлюбу в цілому, де партнер сприймається не як мета, а як спосіб добре провести час. Змінюються і гендерні ролі в сім'ї, і погляди на шлюб: все менше пар йдуть під вінець тільки щоб ділити побут.

Тренд на відкладання дорослішання, на думку експертів, впливає на народжуваність на землі, до того ж, через це молоді люди страждають тим, що не можуть виправдати очікувань, які поклало на них суспільство. Чоловіки частіше відмовляють від шлюбу через стереотип про те, що вони повинні заробляти більше партнерки.

пара
пара

В Європі і США міняється відношення до сім'ї. Шлюб перестає вважатися необхідним атрибутом дорослого життя, а партнер або партнерка – обов'язковою умовою для появи дітей. Пари, в яких жінка старша від партнера або заробляє більше за нього, а батько йде у відпустку по догляду за дитиною замість матері, перестають виглядати "незвичайними".

пара
пара

Нагадаємо, для 71-річної жінки похорон сина закінчився власним весіллям.

Раніше Знай.ua повідомляв, 5 факторів, які призводять до неминучого розлучення.

Також Знай.ua писав, дочка Джекі Чана зіграла лесбійське весілля.