Понад 40% позафракційних депутатів та представників Опозиційного блоку ігнорують пленарні засідання. За перші півроку роботи 10 нардепів не подали жодного депутатського запиту, жодного разу не виступили з трибуни і не взяли участь у розробці законопроектів. Найменш дисциплінованими виявились члени Комітету з національної безпеки і оборони.

Громадське об'єднання "ОПОРА" дослідило діяльність Верховної ради VIII скликання. Виявилось, що депутати почали працювати ефективніше в порівнянні з парламентом минулого скликання - 48 пленарних засідань у порівнянні з 28.

Але головною проблемою депутатів залишаються прогули і неголосування. Так, нардепи з фракції "Воля народу" пропустили 49% засідань, Опозиційний блок – 45%, позафракційні – 44%, Самопомочі -- 26% Найдисциплінованіші - депутати Народного фронту (10% пропусків) і Радикальної парті (13%).

Читайте також: Кожен крок депутатів можна відстежувати онлайн

Найменшу кількість пленарних засідань відвідали Андрій Білецький (10%), Дмитро Ярош (13%), Віталій Чепинога (23%), Костянтин Жеваго (26%), Сергій Пашинський (28%) та Дмитро Святаш (28%).

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

З парламентської коаліції частіше за все не підтримували закони депутати "Батьківщини" і Блоку Петра Порошенка. 42% нардепів від Опозиційного блоку та групи "Відродження" взагалі ігнорували голосування.

"Попри вимоги регламенту, приблизно третина депутатів парламенту відсутня на половині засідань або ж присутня у залі Верховної Ради, але не голосує", - каже координатор парламентських і виборчих програм "ОПОРИ" Ольга Айвазовська.

За півроку депутати підтримали 26 з 35 законодавчих ініціатив від Порошенка. А ось з пропозицій, запропонованих членами уряду, депутати віддали свої голоси лише за 56 із 159 законопроектів.

Народний фронт голосує найактивніше, а Опозиційний блок масово ігнорує голосування.

"Ці підрахунки демонструють політичні стратегії парламентських партій. З одного боку, "Опозиційний блок" намагається через механізм голосування утвердити свої позиції, як єдиної опозиційної фракції. З іншого, окремі члени правлячої коаліції не мають наміру брати політичну відповідальність за усі прийняті парламентом рішення. Так поводяться представники "Самопомочі"", - вважають у Опорі.

Втім, депутати активно пишуть закони. За перші півроку вони подали понад 2700 законопроектів, з яких прийняли лише 13%.

Найдисциплінованіше депутати ходили на засідання Комітету з питань інформатизації та зв'язку (86,18%), а найменш активно - на Комітет з питань національної безпеки і оборони. Середня відвідуваність - лише 60%.

"До складу цього комітету входять багато комбатів, які часто бувають в зоні бойових дій. До речі, Надія Савченко також входить до цього комітету. Взагалі, відвідуваність комітетів – це унікальна інформація, вона досі не відкрита, і нам довелося рахувати все вручну. Відповідно, ніхто і не пояснює, чому вони пропускають засідання ", - прокоментувала "Знай" експерт "ОПОРИ" Олена Рибій.

Експерт також зазначила, що на комітетах лише розглядають закони про оборону, а подати їх може будь-який депутат, зокрема й ті, хто не входить до його складу.

Читайте по темі: Ярош, Білецький та Добкін - головні прогульники Верховної Ради