Група вчених у ФРН на чолі з професором Лучано Реццолой змоделювала, як поведе себе надщільна речовина такого об'єкта при зростанні його маси

Одні із самих екзотичних об'єктів далекого космосу - нейтронні зірки - не можуть набирати масу нескінченно. У цьому полягає їх найпростіше відміну від ще більш загадкових чорних дір, які можуть "товстіти" практично без обмежень, пише з посиланням на дослідження групи астрофізиків франкфуртського Університету Гете сайт наукових новин Science Daily.

Фактично, коли нейтронна зірка набирає певну масу, вона під впливом сил гравітації колапсує (грубо кажучи, "схлопывается") і перетворюється в чорну діру.

Нейтронна зірка утворюється, якщо маси ядра гинучій в сверхновом вибуху зірки недостатньо, щоб вона відразу перейшла в стан чорної діри; в цьому випадку "останки" світила після вибуху колапсують в мініатюрний (близько 10-20 км в діаметрі), проте неймовірно щільний об'єкт. Один кубічний сантиметр такої зірки може важити сотні мільйонів тонн.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Як вдалося з'ясувати вченим завдяки аналізу даних з космосу і математичними розрахунками, максимальна маса нейтронної зірки може бути лише 2,16 маси нашого Сонця.

Ці висновки буквально кілька днів потому підтвердили розрахунки експертів з США та Японії, які використовували інші аналітичні методи.

Наскільки відомо науці за станом на початок XXI століття, середня маса нейтронних зірок - близько 1,4 маси Сонця.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що Марс закриють для бажаючих повернутися.