Якщо Рада Безпеки ООН ухвалить рішення щодо введення миротворчої місії на Донбас, то представники Європейського Союзу готові повністю підтримати це.

"Рішення про таку місію приймається Радою Безпеки ООН, а не Європейським Союзом. Якби місія, узгоджена Радою Безпеки ООН, могла б допомогти просуванню реалізації Мінських угод, ми б, звичайно, були тільки "за", – підкреслила високий представник ЄС у закордонних справах і політиці безпеки Федеріка Могеріні.

Вона також натякнула, що не слід ігнорувати Мінські домовленості, адже саме вони повинні стати ключовими у врегулюванні ситуації на сході України, хоча поки що вони повноцінно не реалізовані настільки, як було вказано у попередніх документах:

"Це мета переговорів у рамках Тристоронньої контактної групи та обговорення в "нормандському форматі". Мінськими угодами, дійсно, як це було вкрай необхідно, вдалося зупинити небезпечну ескалацію насильства. По-друге, вони надали план врегулювання ситуації, з якою ми стикаємося, таким чином, щоб повністю поважати територіальну цілісність і суверенітет України", - додала Могеріні.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Днями також склали повний звіт щодо миротворчої місії на Донбасі, в якому йдеться про те, що Швеція, котра не входить до складу НАТО, пропонується в якості провідної країни у складі місії (представлятиме інтереси США). Кількість миротворців попередньо визначена в рамках 24 тисяч.

В документі анонсували приєднання 20 тисяч солдатів із країн-членів Альянсу, а також 4 тисячі поліцейських. Західні союзники України гарантують безпеку спостерігачів ОБСЄ, а також взяти під контроль клади озброєння російських гібридних сил на окупованій території, роззброєння незаконних збройних формувань.

Цей процес керуватиметься 20-ма тисячами військових, котрі базуватимуться не тільки вздовж лінії розмежування, а всюди, де того потребуватиме ситуація.

Дивіться: миротворча місія ООН в Україні стала однією з головних тем конференції у Мюнхені

Як повідомляв портал "Знай.ua", ситуація в та навколо України знайшла відображення в одному з п’яти пріоритетів зовнішньої політики Європейського Союзу, який отримав назву "глобальне управління".