14 березня не стадо одного з найвидатніших фізиків сучасності, британського вченого Стівена Хокінга. Вчений помер на 77 році життя. Після себе він залишив світу чималий багаж знать та теорій про Всесвіт та майбутнього всього людства.

Давайте пригадаємо найвідоміші цитати великого дослідника та що він говорив про життя.

У вересні минулого року Стівен Хокінг став сюрприз-гостем на форумі YES-2017 у Києві та з’явився у вигляді голограми. Тоді, під час свого виступу науковець побажав українцям більше свободи та дав цікаву пораду.

"Дивіться на зорі, а не під ноги, будьте допитливими", – казав видатний фізик.

КІНЕЦЬ ЛЮДСТВУ

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Так, Хокінг вважав, що людство рухається на шляху до самознищення і давав поради, як зберегти продовження роду. Однак це можливо, за словами вченого, лише поза Землею.

"Можливо, через кількасот років ми створимо колонії між зірок, але зараз у нас є тільки одна планета, і ми повинні працювати разом, щоб захистити її. Щоб зробити це, нам потрібно ламати, а не збільшувати бар'єри всередині і між країнами. Світові лідери повинні визнати, що вони зазнали невдачі і підвели більшість. Нам доведеться навчитися краще, ніж сьогодні, ділитися ресурсами, які все більше концентруються в руках меншості".

ЕКОЛОГІЯ

Геополітичні події не менше за зірок турбували Хокінга. Так, він виступав прости рішення Трампа щодо розірвання Паризької кліматичної угоди. На думку фахівця, подібні дії можуть призвести до знищення всього живого, а Земля в кінцевому рахунку стане схожою на Венеру, яка непридатна для життя.

"Зміна клімату – одна з найбільших загроз, з якими ми стикаємося, але ми можемо їй запобігти, якщо будемо діяти вже зараз. Відмовляючись визнавати докази зміни клімату і вийшовши з Паризької кліматичної угоди, Дональд Трамп завдасть шкоди нашій прекрасній планеті. Цього збитку можна було б уникнути. Такі дії створюють загрозу природі, нашому майбутньому і майбутньому наших дітей".

РОБОТИ

Не менше Хокінга цікавила тема розвитку сучасних технологій, зокрема штучний інтелект та його вплив на людство в цілому.

"Я не думаю, що переваги штучного інтелекту обов'язково стануть корисними. Щойно машини досягнуть критичної точки, а саме зможуть розвиватися самостійно, ми не зможемо передбачити, чи їхні цілі співпадатимуть з нашими".

БОГ І СМЕРТЬ

Розуміючи природу утворення Всесвіту, Хокінг часто говорив про Бога та смерть.

"Оскільки існує така сила, як гравітація, Всесвіт міг і створила себе з нічого. Мимовільне створення – причина того, чому існує Всесвіт, чому існуємо ми. Немає ніякої необхідності в Бозі для того, щоб "запалити" вогонь і змусити Всесвіт працювати".

"Я не поспішаю вмирати, бо ще хочу багато чого досягти. Але коли залишу цей світ, то точно буду знати, що ні в який рай чи пекло я не потраплю", – казав Хокінг.

Дивіться більше про життя Стівена Хокінга

Як повідомляв портал "Знай.ua", у мережі згадали, чим прославився Хокінг та яку спадщину залишив нащадкам.