Ізраїльські археологи розкопали печеру зі старовинними сувоями Мертвого моря – кумранські рукописи, написані іудейською сектою в період з III по II століття нашої ери.

Про це пише повідомляють в Єврейському університеті в Єрусалимі.

Читайте також: На дні моря археологи знайшли унікальне давньоримське судно

Перші кумранські рукописи були виявлені бедуїнами в 1947 році в печері, розташованої в кілометрі від північно-західного берега Мертвого моря. Печера отримала назву Q12. Це 12 - остання печера з рукописами, про які було відомо та вдалося знайти.

Найбільше сувоїв знайшли у печері Q1. Серед семи сувоїв знайшли найцінніший – повна книга пророка Ісайї.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Кумранські рукописи складаються з двох частин. Перша - це списки біблійних текстів, їх зараз налічують приблизно 230. У біблійному корпусі кумранских сувоїв є всі старозавітні книги за винятком книги Есфір.

Крім біблійних текстів, також виявили календарі, історичні твори, гімни та інше.

Особливий інтерес для дослідників представляють собою сувої з текстами, складеними учасниками есхатологічної релігійної групи, яка називала себе "Яхад".

Фахівці, що займаються кумранською громадою, сходяться в тому, що вивчення цієї секти проливає світло на месіанські і есхатологічні очікування іудеїв II століття до нашої ери - II століття нашої ери, що, в свою чергу, дозволяє глибше зрозуміти витоки християнства.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", у центрі Мехіко виявили древній храм ацтеків, присвячених міфічній істоті Кетцалькоатль, одним із втілень якого вважався бог вітру вітру Еекатль