Міжнародна група американських і британських учених провела серію спільних досліджень, в результаті яких дійшла висновку, що швидкість, з якою почали танути льодовики Антарктиди, невблаганно зростає. За останні п'ять років процес прискорився як мінімум в три рази, а це, в свою чергу, сприяє підвищенню світового рівня моря. Як підсумок - стихія може просто стерти берегові кордони.

Про це йдеться у доповіді команди вчених з США і Великобританії.

Відзначається, що до 2012 року скорочення кількості льоду в Антарктиці трималося на рівні 76 мільярдів тонн на рік, однак з тих пір ця цифра зросла до рівня 219 мільярдів тонн на рік.



"Ми розглядаємо ці результати як ще один сигнал тривоги, щоб уповільнити потепління нашої планети", - зазначив Ерік Ріньо, співробітник Лабораторії реактивного руху НАСА, який протягом двох десятиліть стежив за крижаним покривом Землі.

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За словами вчених, якщо протягом наступного десятиліття не вжити екстрених заходів, то лід, що тане, може додати більше 25 сантиметрів до загального збільшення рівня моря в світі до 2070 року. Таким чином в цілому рівень моря може піднятися на 3,5 метра.



Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, що вчені зафіксували, що середня концентрація вуглекислого газу в квітні 2018 року в атмосфері Землі досягла рекордних 410 ppm (частин на мільйон). Тобто на 1 кубометр повітря на даний момент доводиться 410 мілілітрів газу. Дані опублікували дослідники Інституту океанографії Скріппса при Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго.

Ми також писали про те, що голландські вчені з Вагенінгенского університету помітили, що хоча зміни в кліматі через глобальне потепління спостерігаються по всій планеті, в деяких її куточках ці наслідки більш явні. Вони провели ряд досліджень і з'ясували, які країни опинилися під найбільшим впливом кліматичних змін планети.