Тихоокеанський лосось відіграє важливу роль у річкових екосистемах, забезпечуючи прибережні рослини поживними речовинами. До такого висновку прийшли вчені-дослідники.

Кожен рік тисячі лососів знаходять свій кінець у Хансен-Крику, куди припливають на нерест. Це приплив озера Алекнагик на південному заході Аляски. Деякі вмирають від старості, інші від лап бурого ведмедя.

Протягом останніх 20 років професори, дослідники та студенти ставили своєрідний експеримент. Вони систематично розкидають мертву рибу в лісові околиці. І роблять це не просто так.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Ще раніше було помічено, що після того, як ведмеді розтягували рибу по лісі (зазвичай вони їдять в 15 метрах від місця вилову), на цих місцях добриво з лосося забезпечує процвітання рослин.

Вчені вирішили взяти це питання під свій контроль і створили собі унікальну можливість вивчити, як лосось удобрює грунт лісу.

Вони щорічно підраховують і вимірюють туші, а потім викидають їх із струмка в ліс за допомогою дерев'яних палиць з металевими гачками на кінці, які називаються галсами.

У цілому за цей час вони викинули майже 295 тонн лосося на північний берег Хансен-Крик. Дослідники відзначають, що дерева поряд з лососевими потоками ростуть краще. І головне – швидше, отримуючи поживні речовини з океану.

Такий висновок через роки роботи над цим проектом зробив Томм Куїнн, професор в Школі та рибогосподарських водних наук у Вашингтонському університеті. Він вирішив підсумувати всі зібрані дані, коли експеримент тривав уже двадцять років.

Дослідження посилило значення лосося в екосистемі і, за словами Куїнна, дає уявлення про те, що втрачено в інших екосистемах.

Нагадаємо, названа молекула, яка позбавить від хвороб нирок і печінки. Ліки успішно випробувано в лабораторних умовах.

Як повідомляв "Знай. ua", вчені розповіли про смертельну хворобу. Вчені з Каліфорнії оприлюднили шокуючі висновки дослідження.

"Знай. ua" писав, що у Білорусі успішно протестовано ліки від туберкульозу. Бедаквилин змінить нинішню епідеміологічну ситуацію.