Багато українців з хвилюванням спостерігають за тим, як розвивається ситуація, пов'язана з отриманням Україною Томосу. Нещодавно в мережі з'явилася інформація про те, що і Білоруська автокефальна православна церква захотіла отримати заповітний Томос.

Про те, наскільки вірогідний такий результат і чому БПЦ вирішила звернутися до такого рішення розповів 24 канал.

БАПЦ

Для початку варто згадати про те, що Томос - це унікальний церковний документ. Випускають томос, коли головна церква хоче надати фактичну незалежність - автокефалію.

Крім цього зустрічаються ситуації, коли томос видають з питань, які стосуються положень християнського віровчення, найчастіше він стосується церковного устрою.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Як багато хто знає, Єдина помісна українська церква вже дуже близька до отримання автокефалії, оскільки ще 31 серпня Вселенський патріархат прийняв рішення розглянути всі способи, як можна проголосити автокефалію.

БАПЦ

У свою чергу, 2 вересня Архієрейський собор в Стамбулі розглянув прохання України про надання томосу. Як вважають спостерігачі, питання про отримання автокефалії вирішене. Томос таки нададуть. Як вважає політичний експерт Олександр Леонов, поки невідомо, коли це станеться офіційно.

БАПЦ

Але припускає, що в жовтні цього року.
При цьому варто згадати про становище РПЦ МП, адже БПЦ було тим, що дуже тісно пов'язувало Україну з Росією.

За словами Олександра Леонова:

"Це важливий інструмент для російської гібридної війни. Єдина церква - можливість для України йти остаточно своїм шляхом".

Що ж можна сказати про мотивацію БАПЦ в цьому питанні?

БАПЦ

Тепер білоруська автокефальна православна церква також хоче офіційно отримати статус автокефалії, про що стало відомо 16 вересня після того, як першоієрарх БАПЦ архієпископ Святослав Логін в інтерв'ю "Радіо Свобода" розповів про це.

Логін зазначив, що Білорусь має канонічні підстави оголосити автокефалію. Мовляв, історично має багатовікову православну традицію. І в минулому столітті БАПЦ робила реальні кроки, щоб отримати автокефалію.

БАПЦ

І наостанок зазначив, що саме приклад України спонукав Білорусь просити томос.
Як додав архієпископ:

Положення церкви в Україні і Білорусі зараз дуже відрізняється. Українська церква йшла до автокефалії майже 30 останніх років. Там відроджувалися храми, парафії, єпархії та незалежна церковна свідомість. Приклад України показує, що і Білорусь повинна прагнути до духовної незалежності від Москви.

Що можна сказати про попередній стан справ церкви?

БАПЦ

За словами архієпископа, Білорусь має канонічні підстави оголосити автокефалію. Так, в минулому у білорусів з українцями була єдина Києво-Литовська митрополія.

Церква в Білорусі старша за московську церкву РПЦ. Спочатку хрестився Київ, Полоцьк. І тільки потім виникла Москва, яка неканонічно підпорядкувала собі Києво-Литовську митрополію, в тому числі Білорусь.

Про це було сказано і в томосі Константинопольського патріарха в 1924 році, коли він надавав автокефалію Православній церкві в Польщі. Вже тоді говорилося, що Києво-Литовську митрополію цинічно приєднали до Москви.

Таким чином, Білорусь має повне право оголосити автокефалію. Як і Україна.
А що можна сказати про бажання самих громадян Білорусі з приводу отримання Томосу?

Швидше за все, таке рішення підтримає лише частина громадян, тому що якщо подивитися на ситуацію в білоруському православ'ї і послухати представників Білоруського екзархату, то стане очевидно, що в Білорусі автокефалію хочуть не всі. Більш того, далеко не всі віруючі навіть знають, що це таке.

За словами архієпископа:

Все залежить від людей - тобто, має бути бажання віруючих. І має бути бажання влади. Щоб держава була духовно незалежною, повинна бути незалежність церкви, тому держава в цій незалежності має бути зацікавлена.

За його словами, якщо влада цього захоче, то щось зміниться. Адже за нинішньої влади легалізація білоруської церкви в Білорусі і отримання автокефалії навряд чи можливі. Не секрет, що нинішня влада країни і економічно, і політично, і духовно підпорядкована Москві.

У той же час Логін додав:

"Можливо влада якісь думки і бажання в бік духовної незалежності і має, але реальних кроків і планів дій - немає. Тому ми можемо тільки молитися за те, щоб білоруське Православ'я жило, і наша країна жила. без незалежної церкви можна з часом втратити і держава ".

Наскільки високі шанси БАПЦ?

БАПЦ

На думку духівників, отримання Україною Томосу вплине і на білоруську церкву. Мовляв, коли визнають українську церкву, то наступні кроки повинні бути і щодо білоруського церкви.

Очевидно, якщо зміниться влада в Білорусі на менш залежну від Росії, то ймовірність отримати автокефалію також зросте.

Що ж, будемо спостерігати за тим, як просувається ситуація.

Нагадаємо, підготовка до отримання томосу від Константинопольського патріархату продовжується. В Україну прибули спеціальні посли від патріарха Варфоломія – екзархи.

Як повідомляв Znaj.ua, у мережі висміяли припущення Російської православної церкви про те, що в разі надання автокефалії Україні, може відбутися криваве побоїще та захоплення Києво-Печерської лаври.

Також Znaj.ua писав про те, що глава Білоруської автокефальної православної церкви архієпископ Святослав підтримав рішення Константинопольського патріархату про надання автокефалії Української православної церкви.