Українські ЗМІ повідомляють, що місія МВФ офіційно завершила роботу в Києві.

Головним питанням, яке вирішувалося протягом візиту, було надання чергового траншу в розмірі $ 1,9 млрд.

У підсумку стало відомо, що уряду України довелося піти на ряд поступок, щоб продовжити співпрацю. Серед них досить болючі для українців позиції, а саме: очікуване підвищення цін на газ, "заморозка" зарплат держслужбовцям і скорочення витрат на "соціалку".

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Тим часом через зрив ряду домовленостей Україна може розраховувати тільки на половину від передбачених програмою коштів.

Поки українці відходять від шоку, експерти констатують, що підвищення цін на газ уникнути не вдасться.

"Підвищення цін буде відбуватися у два етапи. Я чув з різних джерел, що саме його МВФ і схвалила. Перше підвищення цін для населення може статися вже в жовтні. За моїми даними, нова ціна буде в районі 8,5-9 тис. грн за тис. куб. м (зараз 6,9 тис. грн)", – розповів енергоексперт Юрій Корольчук.

Виходячи з середнього споживання газу на одну особу в обсязі 20 куб. м в місяць, сім’ї з трьох осіб після подорожчання припаде платити не 414, а близько 510 грн на місяць за 60 куб. м використаного газу.

газовий лічильник
газовий лічильник

При цьому вже в наступному опалювальному сезоні українці будуть змушені платити за газ приблизно від 12 до 14 тис. грн за тис. куб. м, що на 80-100% більше, ніж нинішні ціни.

Зрозуміло, що підвищення ціни на газ автоматично викличе збільшення тарифів на послуги ЖКГ. Найбільше зросте в ціні опалення, оскільки частка газу у його собівартості становить близько 80%.

Платіжки за комуналку
Платіжки за комуналку

Однак такий "холодний душ" для українців - це ще далеко не все.

За словами експертів, передбачене бюджетом на наступний рік скорочення соціальних виплат, зокрема зменшення витрат на субсидії по ЖКГ, відмова від підвищення зарплат держслужбовцям, а також перенесення термінів індексації пенсій з січня на березень, також могли бути викликані прагненням уряду догодити місії МВФ.

Оформлення субсидії
Оформлення субсидії

Нагадаємо, уряд досяг принципової згоди з МВФ стосовно надання чергового кредитного траншу взамін на збільшення ціни на газ для населення.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман


Як повідомляв Знай.ua, вартість послуг обленерго підвищиться вже з жовтня цього року.


Також Знай.ua писав про те, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРСІ) дозволила "Укртелекому" підвищити вартість своїх послуг.