Вже незабаром українські водії зможуть не возити з собою оригінали посвідчення водія, технічний паспорт та "автоцивілку". Відповідний законопроект подали у Верховну Раду.

Про це повідомляють ЗМІ.

Наразі вже відомо, що для виконання подібних функцій правоохоронцями необхідно внесення в електронну базу патрульної поліції всіх даних про особу водія.

Разом з тим варто відзначити, що це стосуватиметься також водіїв-іноземців, що мають водійські права українського зразку. Відзначається, що відповідно до проекту рішення вони будуть зобов'язані мати при собі лише водійське посвідчення міжнародного зразку.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

І друга - скасування нинішньої практики вилучення водійських прав за ДТП та проїзд на червоне світло з видачею тимчасового посвідчення до рішення суду на 3 місяці.

"При зупинці водія, який не має при собі прав, йому досить буде назвати поліцейському своє ім'я та прізвище, дату народження. Всі інші дані повинні бути в електронній базі, зокрема скан водійських прав, техпаспорта і номер поліса "автоцивілки", якщо він оформлений в електронному вигляді. Якщо ідентифікувати водія після цього не вдалося, законопроект передбачає, що така людина зобов'язана на вимогу поліцейського проїхати до найближчого відділку для з'ясування обставин", - повідомив Павло Різаненко, один з авторів документа, нардеп від БПП.

У свою чергу автоексперт розповів, що у такому рішенні українського парламенту проглядається більше позитивних ніж негативних наслідків.

Так, він розповів, що у зв'язку з ймовірним прийняттям таких змін зникне колізія у законодавстві, адже наразі незрозуміло, чи потрібно передавати коліцейському у руки посвідчення водія, чи ні.

"Закон швидше технічний, але він потрібен. Важливий позитивний момент - зникне колізія, чи зобов'язаний водій передавати документи в руки патрульному, або їх досить пред'явити. Також поліцейський зі 100%-ою вірогідністю зможе визначити, справжні права у водія або підроблені, чи не позбавлений він права керування. Все це буде зафіксовано в базі даних", - пояснив Караваєв.

Якщо законопроект приймуть, Україна стане 4-ою країною в світі після Швеції, Грузії і Польщі, де діє електронна база згаданих документів. Але для цього необхідно створити єдину базу водійських прав і техпаспортів. E-база діючих полісів автоцивілки по всіх страхкомпаніях є в Моторному страховому бюро.

Нові правила паркування в дії: за що вивозитимуть ваше авто і де його шукати

Нагадаємо, стало відомо, як пройшов перший день нових правил паркування в Києві.

Як повідомляв "Знай.ua", коли та як покарають перших порушників паркування.

Також "Знай.ua" писав, що на вулиці Києва вийдуть спеціальні інспектори.