Нещодавно Знай.ua писали про активізацію Департаменту патрульної поліції щодо стягнення з патрульних поліцейських компенсації за розбиті ними службові машини. В свою чергу, копи намагаються оскаржити позови в суді, оскільки суми, які на них "вішають", доходять до 760 тис грн – а це фактично вартість двох нових "Пріусів". І якщо зараз у них був реальний шанс зменшити ці цифри у судовому порядку, то нині ДПП готує для своїх підлеглих нову "пастку". Знай.ua дізнавалися подробиці справи.

"Вибиттям" коштів займеться страхова

Новину про плани керівництва поліції розмістив на своїй сторінці у Фейсбуці адвокат Руслан Білицький, який став одним з перших юристів, що віч-на-віч зіткнулися із вимогами багатотисячної грошової компенсації від столичних патрульних, представляючи їх у суді.

"На цей час службові транспортні засоби ДПП не мають полісів КАСКО. Придбання полісів КАСКО планується на початок 2019 року", – повідомив т.в.о. заступника начальника Департаменту патрульної поліції Олександр Кройтор у відповіді на відкритий запит.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Юристи вбачають у цьому кроці негативні наслідки для патрульних.

"Раджу всім співробітникам патрульної поліції напружитися. Суть в тому що на сьогоднішній день ДПП, як відшкодування шкоди, може стягнути з патрульного тільки 1 середню місячну зарплату. Підтвердженням цьому є програні ДПП судові справи, в деяких з них я, в тому числі, представляю патрульних", – зазначає адвокат Руслан Білицький.

Одним з останніх підтверджень стала виграна справа одного зі столичних патрульних під час засідання 26 вересня в Деснянському районному суді. Рішення ще готується, але результат вже очевидний – суд став на бік полісмена, з якого Департамент патрульної поліції намагався стягнути 400 тис грн. Єдиним, поки що невідомим, моментом залишається остаточна сума затвердженої суми, яку в результаті сплатить патрульний – наразі суддя визначається між 1 та 3 заробітними платами чоловіка.

"Введенням КАСКО ДПП уводить відносини зі сфери матеріальної відповідальності в цивільно-правову. Я бачу розвиток ситуації, де страхова буде звертатися з регресом до патрульного на всю суму (в окремих випадках це по пів мільйона грнивень). І тут вже немає сенсу судитися, посилаючись на КЗПП", – каже Руслан Білицький.

Як повідомив Знай.ua перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький, з початку роботи патрульної поліції на балансі Управління патрульної поліції в м. Києві ДПП перебувало 200 службових транспортних засобів, станом на 1 вересня 2018 року – 323 автівки.

Захмарні суми мають зменшитися

Незважаючи на "мінуси", до яких може призвести оформлення КАСКО, існує ймовірність і "плюсів" для копів. А точніше "плюсу" – єдиного при виниклих обставинах.
Нерідко у позовах Департаменту патрульної поліції значаться просто захмарні відшкодування, розміром у 250 – 750 тис грн.

А додатком до космічних сум стає значно збільшений перелік пошкоджень. Як відзначає експерт, у деяких справах є очевидні розбіжності зафіксованих у день ДТП пошкодженнями з тими, які пред’явлені у кінцевому вигляді. Так, наприклад, окрім справжніх пошкоджень облицювальних фрагментів, дописані ще й розбиті двері чи задня частину машини.

"Скоріш за все, страхова буде контролювати процес оцінювання власності, тож є ймовірність, що їхній інспектор виїжджатиме на місце ДТП. Це має стати на заваді "приписуванням" зайвих пошкоджень. Але не варто забувати про те, що страхова заробляє на кожному ДТП, тож має завжди залишатися в плюсі – а це, обов’язково, враховуватиметься під час визначення суми", – розповідає адвокат Руслан Білицький.

Як наголосив експерт, оптимальним же виходом із ситуації стали б не поліси КАСКО, а страхування особистої відповідальності патрульних, яку мав би здійснити Департамент патрульної поліції.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав про жахливий інцидент, що днями стався в Києві - коли напідпитку поліцейський влаштував жахливу стрілянину. Група молодих людей з невідомих причин відкрила вогонь з травматичної зброї. Власником зброї виявився поліцейським з Київської області.

Також Знай.ua повідомляв про справжню "американську" погоню, що сталася у Києві на вулиці Богатирській. Патрульні ганялися за нетверезим водієм машини, який активно чинив опір діям правоохоронних органів.