Тисячі українців із хвилюванням спостерігають за постійними змінами в сфері соціальних виплат.

Нещодавно Кабмін розповів про нові поправки в цій області.

зарплатня

Міністерство повідомило про те, що в проект бюджету на наступний рік була закладена мінімальна заробітна плата на рівні 4,173 тисячі гривень, але це питання продовжує обговорюватися.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Цю інформацію доповів міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів під час Години запитань до уряду, передає "Хвиля" з посиланням на "Укрінформ".

За його словами:

«У проекті бюджету на 2019 рік ми зберегли пріоритети фінансування на соцзахист, освіту, охорону здоров'я, культуру та інше. Зростання соціального захисту передбачене на 14,8 млрд грн до 301,8 млрд грн. Мінімальна заробітна плата становитиме 4,173 тис. грн. І це питання ще обговорюється».

Крім цього, політик розповів про те, що уряд також почав процес монетизації субсидій.

До слова, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку підготувала законопроект про запуск обов'язкової для всіх накопичувальної пенсійної системи. Якщо нардепи підтримають цей закон, українці незалежно від бажання будуть отримувати другу пенсію.

А також зможуть оформляти її достроково, дарувати близьким і заповідати спадкоємцям. Однак для цього доведеться віддати 15% своєї зарплати.

пенсіонери

Головною перевагою накопичувальної системи є той факт, що громадянин сам заробляє собі на пенсію і самостійно розпоряджається накопиченими коштами. По досягненню відповідного віку пенсіонер подає заяву в ПФ і оформляє виплати в трьох варіантах: довічно, на певний строк (але не менш ніж на 15 років), або просто забирає разовою виплатою. При цьому він паралельно буде отримувати соціальну пенсію в звичайному порядку.

Розмір виплат індивідуальний і залежить від накопиченої суми. Її можна заповідати або розділити між спадкоємцями. Останні зможуть забрати заповідану пенсію відразу грошима чи внести її на свій накопичувальний рахунок. У випадку важкого захворювання чи інвалідності українець зможе зняти свої заощадження достроково, а якщо такий діагноз поставлять члену його сім'ї – пенсіонер зможе оформити на нього 50% накопичень.

До 100% своїх пенсійних заощаджень можна забрати і в тому випадку, якщо виїжджаєш в іншу країну на ПМП.

Однак у пропонованої системи є один недолік – заплатити за майбутні блага доведеться вже зараз. Кожен місяць на початковому етапі українець повинен буде відраховувати 2% своїх доходів. При цьому якщо за рік середньомісячний оклад зросте на 5% і більше, ставка відрахування зросте на 1%. І так до тих пір, поки не досягне граничних 15%. І це не враховуючи відрахувань ЄСВ, що сплачуються зараз на соціальну пенсію.

Нагадаємо, українці з хвилюванням спостерігають за постійними змінами, які відбуваються в сфері соціальної політики. Це не обійшло стороною пенсійне питання, який вкрай актуальне для багатьох жителів країни.

Як повідомляв Znaj.ua, нещодавно в мережі з'явилася новина про те, що в Мінсоцполітики анонсували нову поправку. Згідно з документом, якщо один із членів подружжя, який отримував вищу пенсію, помер, другий може перейти на його пенсію.

Також Znaj.ua писав про те, що днями експерти повідомили, що в Україні у другому кварталі цього року ВВП зріс до показника 3,8%. Це викликано аномально раннім збором врожаю.