Уряд анонсував зміну порядку виплат при народженні дитини та під час перебування матері у відпустці по догляду за дитиною.

мама з дитиною
мама з дитиною

У Законі сказано, що декретні виплати повинні становити не менше 25% прожиткового мінімуму. А оскільки вже з наступного року планується підвищити прожитковий мінімум з 1762 грн до 1921 грн, то мінімальні виплати на дітей також зростуть.

Якщо жінка працювала до настання вагітності і пологів, то вона може претендувати на свою заробітну плату у повному обсязі.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Експерти розповіли про механізм виплат, які стануть актуальними із 2019 року.

Спочатку виплачується перша частина однією сумою, яка становить 20 320 грн, а другу частинину батьки отримуватимуть щомісяця протягом трьох років. Уцілому за цей час батьки отримають 30 960 грн. Тобто, щомісяця на дитину надходитиме 860 грн.

Експерти також назвали список документів, які потрібні для того, щоб оформити допомогу.

Оригінал паспорта та копії сторінок, на яких є особиста інформація людини, на яку оформляються "дитячі гроші".

Свідоцтво про народження дитини та його копія.
Клопотання про нарахування виплати на дитину.
Виписка з реквізитами банку, у якому відкрито рахунок для отримання виплат.

До речі, виплати можна оформити на матір, батька, усиновлювача, опікуна, родича, тобто практично будь-яку людину, яка дійсно буде займатися доглядом та вихованням дитини до 3-х років.

Додаткову допомогу матерям-одиначкам можна отримати, тільки якщо доходи матері (і всіх, хто проживає з нею на одній житловій площі) не дотягують до прожиткового мінімуму. В такому випадку їй щомісяця виплачуватимуть:

за дитину до 6 років — 1492 грн
за дитину від 6 до 18 років — 1860 грн
за дитину від 18 до 23 років — 1762 грн.

До речі, уводиться іще один вид допомоги молодим матерям — бебі-бокси, які видають на кожну новонароджену дитину з 1 вересня 2018 року. До набору для новонародженого входять підгузки, пелюшки, простирадла, серветки, набори для ванн, дитяча косметика (крем, масло), дитячі матраци, набори одягу, іграшки — тобто все необхідне дитині протягом перших місяців життя.

Нагадаємо, українцям, які пішли або збираються на пенсію, виплати нараховуватимуть по-новому.

Наступний етап перерахування відбудеться з 1 березня 2019 року.

пенсії в Україні
пенсії в Україні


Як писав раніше Знай.ua, в Україні цього року планують посилили покарання за несплату аліментів.


Також Знай.ua писав про те, що новий закон про виплату аліментів та програма "Чужих дітей не буває" працює та показує гарні результати.