Українці ледь встигли порадіти історичній події надання Томосу, як одразу ж стало відомо про іще одну важливу перипетію у церковному життя - обговорення кандидатури майбутнього очільника Єдиної Помісної УПЦ.

Томос в Україні
Томос в Україні

Про це повідомляють ЗМІ із посиланням на коментарі релігієзнавців із цього приводу.

Експерти зазначають, що з наближенням об'єднаного Собору все частіше обговорюється питання, хто ж може очолити новостворену Єдину Помісну Українську Православну Церкву.

Українська Православна Церква (УПЦ)
Українська Православна Церква (УПЦ)

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Це може бути хтось із тих, хто зараз проживає в Україні, хто зараз є предстоятелем церкви, або це може бути хтось із посланців патріарха Константинопольського Варфоломія.

Однак, швидше за все, це буде один з тих ієрархів, які зараз керують своїми єпархіями або церквами в Україні. Таку думку в ефірі однієї з радіостанцій висловив релігієзнавець, народний депутат Віктор Єленський.

Експерт уточнив, що наразі немає інформації, щоб хтось із ієрархів висував свою кандидатуру. Аналізуючи цю фігуру мовчання" церковників, можна зробити висновок, що такі дії говорять на користь користь нинішнього предстоятеля УПЦ КП.

"Що стосується приєднання УПЦ (МП) до Єдиної помісної церкви, то вже зараз є серйозні настрої, спрямовані на остаточний і безповоротний відрив від Москви. Але це не означає, що ми будемо свідками такого карколомного обвального переходу. Є чимало архієреїв, які мають один і той же титул. Тобто такого не може бути в православній еклезіології. Вони повинні ділити свої єпархії і міняти свої титули. Є багато таких проблем внутрішньоцерковних, до яких держава не має відношення і не може мати відношення, які церква повинна вирішити самостійно", - резюмував релігієзнавець.

Нагадаємо, в УПЦ Київського патріархату сподіваються, що обрати голову Єдиної Помісної Української Церкви вдасться до кінця листопада поточного року.

Софія Київська
Софія Київська


Як повідомляв раніше Знай.ua, у п'ятницю, 12 жовтня, стало відомо, що у Москві запропонували скликати надзвичайний Собор для повалення патріарха Варфоломія і членів його Синоду.

синод РПЦ
синод РПЦ


Також Знай.ua писав про те, що до Путіна на "святий" килим прийшли Дмитро Медведєв та співробітники спецслужб.