Російський газовий монополіст "Газпром" ініціював арбітражний розгляд проти України за штрафу на 6 млрд доларів. Про це повідомляє "Громадське".

Як повідомляє монополіст: "Україна в особі Антимонопольного комітету наклала на "Газпром" необґрунтований і несправедливий штраф у розмірі, що перевищує 6 млрд доларів (включаючи пені) за нібито зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу України".

У "Газпрому" заявили, що штраф і дії по його стягненню порушують права монополіста, що були узгоджені між РФ і Україною.

Зокрема, "Газпром" просить арбітраж прийняти рішення про виплату грошового відшкодування та застосуванні інших засобів правового захисту.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Компанія буде продовжувати захищати свої права усіма доступними засобами у рамках чинного законодавства", - підкреслюється в повідомленні газового монополіста РФ.

Нагадаємо, в січні 2016 року Антимонопольний комітет наклав на Газпром штраф за зловживання монопольним становищем на ринку природного газу в Україну в розмірі майже 86 млрд грн.

За рік - через пеню - сума подвоїлася. В цілому мова йде про стягнення з Газпрому в дохід загального фонду державного бюджету України 171 млрд 931 800 000 грн.

До активів, які уряд планує заарештувати потрапило майно компаній "Газпром збут Україна" і "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України", а також цінні папери ВАТ"Інститут ЮЖНИЙГИПРОГАЗ" і АТ "Газтранзит".

Нагадаємо, в понеділок, 24 вересня, стало відомо про втрати російським "Газпром" лідерства в рейтингу глобальних енергетичних компаній S & P Global Platts Top 250 Global Energy Company Rankings.

Раніше Знай.ua повідомляв, міністерство фінансів України оприлюднило доповідь щодо старту газопроводу "Північний потік-2" з Росії в Західну Європу. Згідно з підрахунками чиновників, наша держава може втратити близько 3% ВВП через скандальне будівництво.

Також Знай.ua писав, апеляційний суд Швеції 13 вересня підтримав українську сторону і скасував рішення про тимчасове призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу.