Всі міфи і сумніви останнього часу скасовуються фактом підписання соглашения між президентом України і Вселенським патріархом. Суть підписаного договору пояснив директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко.

Він зазначає, що угоду можна назвати "договором про підтримку створення єдиної помісної православної церкви в Україні".

Павленко розповів, що в угоді прямо говориться про створення незалежної церкви, якій надається Томос про автокефалію.

Вселенський патріархат, за словами Павленка, в першу чергу сприяти зв'язкам цієї церкви зі вселенським православ'ям. Саме для цього ґрунтується місія Вселенського патріархату - ставропигийное представництво, яке буде діяти у Києві Андріївської церкви і буде свого роду посольством.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Про що свідчить ця угода? Всі міфи і вкидання останнього часу фактом підписання цієї угоди скасовуються. В першу чергу стосовно того, буде це незалежна церква або форма підпорядкування Вселенському патріархату. Є чітка фіксація того, що мова йде про незалежну церкви, яка отримає місце в диптиху, тобто в порядку згадування православних церков, як незалежна церква", - заявив директор НІСД.

В даний час порядок розміщення Церков у диптиху наступний:

1. Константинопольська.

2. Олександрійська.

3. Антіохійська.

4. Єрусалимська.

5. Російська.

6. Сербська.

7. Румунська.

8. Болгарська.

9. Грузинська.

10. Кіпрська.

11. Елладська.

12. Албанська.

13. Польська.

14. Чеських земель і Словаччини.

Павленко зазначив, що факт підписання угоди між вселенським патріархом і Петром Порошенко ніяк не суперечить законодавству України про відокремлення церкви від держави.

"Профільний закон України про свободу совісті та релігійні організації не просто дає право, а зобов'язує державу сприяти релігійним організаціям у реалізації їх законних інтересів", - пояснив Павленко.

В цьому можна буде переконатися після публікації тексту договору.

Нагадаємо, Вселенський Патріарх розповів про майбутнє української церкви. Порошенко і патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю.

Як повідомляв Знай. ua, призначення Філарета отримала несподіваний поворот. Патріарху Філарету ніхто не забороняв брати участь у виборах предстоятеля УАПЦ.

Знай. ua писав, що вусатий сторож Туреччини затьмарив зустріч Порошенка і Варфоломія. Тварина "зустріло" українського президента і Вселенського патріарха після переговорів.