З 3 грудня в країні почалися масштабні збори резервістів і військовозобов'язаних у зв'язку з введенням воєнного стану в 10 областях. Таким чином чоловіки до 40 років змінять цивільний одяг на військову форму.

За словами представників Генштабу, збори резервістів мають провести у стислі терміни, тобто до кінця грудня, - пишуть "Вісті".

Про повну мобілізацію наразі не йдеться, вона буде у випадку явної агресії з боку ворога.

"Мобілізації не буде. У нас є резервісти. Є оперативний резерв першої черги і другої. Першої черги — це люди до 40 років, що пройшли відповідну підготовку. Вони приписані до військових частин, знають свого командира військової частини і готові до виконання бойових завдань. Оперативний резерв другої черги — це особовий склад до 50 років, який піде на доукомплектування стратегічного резерву. Поки мова йде про оперативному резерві першої черги", — заявив заступник начальника Генерального штабу Тимошенко Родіон.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Кому потрібно бути на зборах

Сьогодні збирають військовослужбовців, які раніше були мобілізовані, але потім звільнилися і стали на військовий облік.

Також до резерву першої черги автоматично відносяться ті українці, які відслужили в лавах ЗСУ з 2014 року.

Харківська область вже сформувала і відправила до війська першу команду резервістів.

В інших регіонах збори ще тривають. Це стосується також областей, де воєнний стан не введено.

Серед резервістів, за словами представників війсккоматів, є чимало добровольців. Прое і є випадки, коли чоловіки всіляко уникають появи.

До речі, за неявку на збори резервісту загрожує штраф від 85 до 119 грн, а за повторне штраф може сягнути 1119 грн та навіть кримінальна відповідальність.

Проблеми з роботолдавцями та збереженням робочого місця

Щоб стимулювати чоловіків їхати на збори, у Міноборони пообіцяли грошові виплати. Кожен резервіст, як запевняють чиновники, отримає на руки від 3 тис. до 5 тис. грн компенсації. Безробітним також перелбачені виплати, вони отримають за 30 днів 1600 гривень.

"Інша справа, що до нас часто звертаються військовозобов'язані зі скаргою на своїх роботодавців. Скажімо, один співробітник меблевого цеху запевняв, що роботодавець не хоче його відпускати на збори — багато замовлень, вони не справляються. Ще один розповідав, що не може зараз піти, так як на роботі сказали, що відпустять тільки після заяви про звільнення, хоч це незаконно. На жаль, стикаємося з різними ситуаціями", - розповіли у військкоматі.

Ніхто з роботодавців не може вирішувати, чи відпускати працівника. І нехай який би аврал на роботі не був. проте сьогодні реалії показубть зовсім іншу картину. Інше питання, що особливого покарання за це не передбачено. А тому декому вигідніше заплатити штраф, ніж відпустити цінного співробітника. Щоправда, українське законодавство передбачило для цього надто м'які штрафи у кілька адесятків гривень.

Роботодавець зобов'язаний відпустити на збори, про що йдеться в ч. 9 ст. 29 Закону № 2232.

Що потрібно знати кожному резервісту

Резервіст отримує безкоштовно:


- військову форму з передбаченими для військовослужбовців знаки розрізнення, що свідчать про їх належність до резервістів;
- хїх забезпечать проживанням та харчуванням у відповідних військових частинах;
- на період служби в разі потреби будуть надані всі необхідні медичні послуги.

Фінансова допомога:


- за час перебування у військовій частині під час зборів кожному, в залежності від військового звання, покладається виплати в сумі від 2 400 до 3 200 грн за 30 діб;
- добові за час перебування у військовій частині під час зборів в залежності від звання від 540 до 900 грн за місяць зборів;
- безробітним потрапив на збори після їх закінчення виплачується 1600 грн за 30 діб;

Так само військовозобов'язані можуть розраховувати на одноразове грошове заохочення, які виконали програму підготовки, без порушень – у сумі від 1 600 до 3 100 грн (залежно від військового звання). Але це на розсуд військової частини, в якій прослужив резервіст.
- резервісти, які до цього працювали, можуть розраховувати на суму не мешу за мінімальну зарплатню;

- опалту за проїзд до військової частини та назад компенсує держава.
Що гарантує держава:
- кожен резервіст, який до цього працював, може бути у певненим у зхбереженні робочого міся, займаної посади, та сереньої зарплатні. це стосується підприємств та організацій усіх форм власності;
- кожному надається дежавне страхування на всеь період призову;

Резервіст має можливість:

просуватися по службі;
- отримувати чергові військові звання;
- підвищувати кваліфікацію, отримати нову військово-облікову спеціальність;
- отримати відстрочку від призову на строкову військову службу (для громадян призовного віку);
- звільнитися від призову на строкову військову службу після виконання обов'язків служби у військовому резерві протягом двох контрактів.

Нагадаємо, резервістам показали графіки зборів за областями.

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, українцям роповіли, у якому стані столичні сховища та укриття.

Раніше портал Знай.ua писав, що на кордони ЄС перекинули роботів.

Дивіться: Збори резервістів. як це відбувається в регіонах