США заявили про намір направити у Чорне море свої військові кораблі у відповідь на російську агресію у Керченській протоці.

Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на відповідну заяву Вашингтона.

У повідомленні йдеться, що американські військові направили до Держдепартаменту повідомлення про намір висунути в Чорне море свої військові кораблі. Таким чином Вашингтон хоче відреагувати на недавній інцидент у Керченській протоці, де російські прикордонники затримали українських моряків.

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Кораблям США доведеться подолати протоки Босфор і Дарданелли (з'єднують Середземне море з Чорним морем). Їх контролює Туреччина, і, відповідно до Конвенції Монтре від 1936 року, американцям потрібно попередньо проінформувати Стамбул про проходження своїх військових судів.

"Згідно з правилами договору, країни, які не мають берегової лінії на Чорному морі, зобов'язані надати Туреччині повідомлення мінімум за 15 днів до транзиту проток", - пояснюють у повідомленні.

Аналітики припускають, що дозвіл Туреччини дасть американським військовим кораблям можливість проходу через протоки, але цей варіант "необов'язково буде використаний". Представник флоту Кайл Рейнс, який контролює військово-морські операції в даному регіоні, заявив про повній боєготовності.

"Наш 6-й флот США завжди готовий відповісти, коли його звуть. Ми регулярно проводимо операції по забезпеченню безпеки і стабільності на всій території операцій 6-го флоту США, включаючи міжнародні води і повітряний простір Чорного моря", - сказав Рейнс CNN.

Нагадаємо, Північноатлантичний альянс закликає Російську Федерацію негайно звільнити захоплених у полон українських моряків і кораблі ВМС України.

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг

Раніше Знай.uа писав про те, що НАТО значно збільшила військову присутність в Чорному морі і уважно моніторить ситуацію в регіоні.

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг

Цю інформацію повідомив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі, передає Європейська правда.

Також Знай.uа повідомляв, що представники НАТО заявили, що Альянс не збирається відправляти додаткові кораблі в Чорне море для підтримки України.