За останній рік улюблена новорічна страва українців олів'є подорожчала на 15%. Зараз у середньому для приготування 1,8 кг салату знадобиться 95,6 грн. Про це передає "Хвиля" з посиланням на "
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяУ 2017 такий же олів'є можна було приготувати за 83 грн. Як кажуть експерти, за рік підскочили ціни майже на всі складові классичного салату, але найбільше подорожчала ковбаса.
"Варена ковбаса виросла в ціні на 18,8%. Тобто за рік ціна зросла з 76 до 90,5 грн/кг. Одна з причин зростання: подорожчання на 10—16% основного сировинного продукту — м'яса", - заявила аналітик УАК Неля Онищенко.
За останній рік значно зросли в ціні варені овочі.
"Кіло зеленого горошку обходиться в 78,5 грн, або плюс 16,2% за рік. А малосольні огірки подорожчали аж на 17,34%, і коштують 75 грн/кг", — розповідає Онищенко.
Найбільше серед овочів здорожчала цибуля:
"За рік цибуля виросла втричі, і зараз кіло купують по 13—17 грн. Це не межа, адже нова хвиля зростання може відбутися напередодні Нового року і продовжиться в січні", — уточнює Онищенко.
Поповзли вгору ціни на моркву:
"Українці купують кіло моркви десь по 9,5—10 грн. Але цей продукт не повинен далі рости в ціні", — вважає аналітик УАК.
Решта складників популярної страви теж зросли в ціні, але не так відчутно. Десяток яєць зріс на 9,6%, картопля — на 4,1%, майонез на 0,9%.
"Можна купувати продукти по знижці, але важливо пересвідчитися в якості. А з початку грудня можна закуповувати тверді сири, ковбаси, м'ясо, так як при правильному зберіганні ці товари довго зберігають свіжість", — рекомендує Онищенко.
Нагадаємо, вартість новорічного столу для середньої української сім'ї знову подорожчає і складе приблизно 1535 грн.
Раніше Знай.ua повідомляв, в грудні трохи подешевшала свинина і курятина.
Також Знай.ua писав, українців попередили, скільки буде коштувати головний новорічний смаколик.