За останній рік улюблена новорічна страва українців олів'є подорожчала на 15%. Зараз у середньому для приготування 1,8 кг салату знадобиться 95,6 грн. Про це передає "Хвиля" з посиланням на "Сьогодні".

У 2017 такий же олів'є можна було приготувати за 83 грн. Як кажуть експерти, за рік підскочили ціни майже на всі складові классичного салату, але найбільше подорожчала ковбаса.

"Варена ковбаса виросла в ціні на 18,8%. Тобто за рік ціна зросла з 76 до 90,5 грн/кг. Одна з причин зростання: подорожчання на 10—16% основного сировинного продукту — м'яса", - заявила аналітик УАК Неля Онищенко.

За останній рік значно зросли в ціні варені овочі.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Кіло зеленого горошку обходиться в 78,5 грн, або плюс 16,2% за рік. А малосольні огірки подорожчали аж на 17,34%, і коштують 75 грн/кг", — розповідає Онищенко.

Найбільше серед овочів здорожчала цибуля:

"За рік цибуля виросла втричі, і зараз кіло купують по 13—17 грн. Це не межа, адже нова хвиля зростання може відбутися напередодні Нового року і продовжиться в січні", — уточнює Онищенко.

Поповзли вгору ціни на моркву:

"Українці купують кіло моркви десь по 9,5—10 грн. Але цей продукт не повинен далі рости в ціні", — вважає аналітик УАК.

Решта складників популярної страви теж зросли в ціні, але не так відчутно. Десяток яєць зріс на 9,6%, картопля — на 4,1%, майонез на 0,9%.

Експерти також попереджають, що у другій половині грудня варто чекати підвищення цін на м'ясо, ковбаси, овочі, яйця. Краще придбати ці товари заздалегідь або по акції.

"Можна купувати продукти по знижці, але важливо пересвідчитися в якості. А з початку грудня можна закуповувати тверді сири, ковбаси, м'ясо, так як при правильному зберіганні ці товари довго зберігають свіжість", — рекомендує Онищенко.

Нагадаємо, вартість новорічного столу для середньої української сім'ї знову подорожчає і складе приблизно 1535 грн.

Раніше Знай.ua повідомляв, в грудні трохи подешевшала свинина і курятина.

Також Знай.ua писав, українців попередили, скільки буде коштувати головний новорічний смаколик.