У понеділок, 7 січня, в Софії Київської відбулася святкова літургія на честь Різдва та надання Україні Томосу про автокефалію.

Доступ у храм був обмежений, оскільки у службі взяв участь президент України Петро Порошенко, спікер Верховної Ради Андрій Парубій та інші депутати та волонтери. Під час служби показали Томос про надання автокефалії українській церкві.

У той же час усі віруючі могли взяти участь в молитві і спостерігати за богослужінням з великого екрану на Софійській площі. Там зібралося близько півтисячі громадян. Томос був виставлений на загальний огляд. У цей час міська біднота зібралася на різдвяний благодійний обід, який організувала інша релігійна організація. Одні - в чергу подивитися на Томос, інші - за безкоштовною їжею.

"Для мене Томос, перш за все, це визнання існування України та українців. Я переконаний, що жодної людини до церкви не додалося та не віднялося. Але це визнання, що є Україні і наша церква. Більш значимої події в моєму житті вже не буде", - сказав учасник дійства на площі.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Літак з Томосом про автокефалію Православної церкви України приземлився в аеропорті Бориспіль ввечері в неділю, 6 січня

"Я хочу плакати. Від тривоги і гордості, і радості. Стільки пройшло часу для того, щоб Україна отримала той бажаний Томос. Всі українці повинні це розуміти", - додала інша жінка, яка також взяла участь у молитві.

У мережі показали фото Томосу про автокефалію для Православної церкви України. Документ-оригінал Томосу каліграфічно оформлений і написаний на пергаменті. Його 4 січня привіз до Константинополя ієромонах, іконописець і каліграф Лука.

Нагадаємо, що в українських храмах почалися масові обшуки, працюють тисячі копів: готуються до Різдва. Напередодні свята рятувальники разом із поліцейськими обстежили понад 8 тисяч храмів на наявність вибухонебезпечних предметів. Вони також перевірили їх рівень дотримання пожежної безпеки.

Як повідомляв "Знай.ua", Порошенко і Епіфаній вперше показали українцям Томос.

Також "Знай.ua" писав, що переломний момент для України: що станеться з країною після отримання томосу. Найважливіший рік за кілька століть історії українського православ'я. Було подолано розкол і нарешті створено легітимну незалежну українську церкву.